Gå till innehållet

Vattenavstängning på Solängsgatan i Gimo fredagen den 26 April mellan ca. kl.08:00-12:00. För mer info se Gästrike vattens hemsida

Personal uppmanas att vaccinera sig

Vård och omsorg ska utföras på ett tryggt och säkert sätt. Därför uppmanas all vård- och omsorgspersonal som arbetar patientnära att vaccinera sig mot covid-19. I dagsläget ställer vi dock inga krav på personalen att vaccinera sig.

Folkhälsomyndigheten påtalar vikten av att vård- och omsorgspersonal vaccinerar sig mot covid-19. I dagsläget finns inget lagstöd för arbetsgivare att kunna ställa krav på personalen att vaccinera sig. Personalen har därför ett stort eget ansvar att hålla sig friska och att bidra till att upprätthålla en hög patientsäkerhet.
  – Det här är en viktig fråga för oss och därför vädjar vi till all personal att vaccinera sig, säger Lina Edlund, chef för Sektor omsorg. 

God och säker vård 

Arbetsgivare inte kan kräva att få veta om de anställda är vaccinerade eller inte. De kan heller inte ställa krav på vaccinering, då det enligt svensk grundlag är frivilligt att vaccinera sig. Samtidigt ska arbetsgivare leva upp till kraven om kvalitet och en god och säker vård. Att förebygga smittspridning är en förutsättning för det, vilket föranleder samtalet om vaccinationskrav för vård- och omsorgspersonal. 

Mycket viktig fråga 

I dagsläget ställer inte Östhammars kommun krav på sin personal att vaccinera sig, men uppmanar alla att ta sitt ansvar och vaccinera sig för att minska risken för smittspridning.
Folkhälsomyndigheten betonar vikten av att alla vaccinerar sig i sina nya allmänna råd.
  – Det här är en aktuell och mycket viktig fråga för oss, särskilt inom omsorgen, säger Lina.
Anette Frode, medicinskt ansvarig sjuksköterska beskriver ett lugnt läge och att det just nu inte finns några smittade i våra verksamheter. Frågan om vaccinationskrav diskuteras för att säkerställa att kraven om kvalitet och en god och säker vård kan upprätthållas.
  – Vi följer utvecklingen dag för dag och är beredda att ta nya beslut om läget skulle förändras, säger Anette.

Provtagning och smittspårning

Skyddsåtgärder mot covid-19 i vården gäller fortfarande, även om restriktionerna för att förhindra spridning i samhället minskades den 29 september. Det innebär provtagning vid symptom, smittspårning i samhället och i vården, användning av munskydd i patientnära vård samt när flera personer sitter i ett trångt eller dåligt ventilerat utrymme.
För personalgrupper med låg vaccinationstäckning (mindre än 80 procent fullvaccinerade) är även rutiner för att hålla fysiskt avstånd inom personalgrupper oförändrade. Det innebär att fysiskt avstånd på två meter ska hållas i personalutrymmen och att digitala möten ska väljas i första hand. För personalgrupper med hög vaccinationstäckning är det möjligt att hålla fysiska möten och utbildningar på arbetsplatsen, även om personalen uppmanas att hålla en meters avstånd till varandra.

Läs mer om vaccination av vård- och omsorgspersonal på Folkhälsomyndighetens hemsida

Publicerad
15 oktober 2021
Senast uppdaterad
15 oktober 2021
Ansvarig organisation
Omsorgskontoret