Gå till innehållet

Smultronstället Krutudden - och området runt Gammelhus

Månadens besöksmål är smultronstället Krutudden. Här är ett tätortsnära och lättillgängligt natur- och friluftsområde där Östhammarsfjärden är ständigt närvarande med dess fågelliv. Promenera på lättgångna stigar och vägar och missa inte stigen nära vattnet på östra sidan av Krutudden. Det finns flera bänkbord, bänkar och en grillplats med vindskydd på östra sidan av udden om du vill du pausa en stund.

Vi firar ju Friluftslivets år i år och mars månads tema är friluftskompis. Krutudden är det perfekta stället att ta med en kompis eller någon som kanske har svårare att ta sig ut av olika anledningar. Ta hjälp av varandra och hjälp den som behöver en extra skjuts! Passa gärna på att delta i Ortskampen som pågår till 12 april det är inte försent att gå med. Du kan också vässa dina orienterarkunskaper genom att ta några kontroller i Inför Hittaut som pågår i Östhammars tätort under 18-31 mars. Det är föreningen OK Rodhen som har tagit initiativet till att starta upp säsongen tidigt. Vanliga Hittaut med många kontroller kommer pågå i kommunens alla orter från 1 april. Kartan till Inför Hittaut hittar du på OK Rodhens hemsida.

Läs mer om Ortskampen. 
Läs mer om Inför Hittaut

Smultronstället Krutudden

Själva Smultronställe Krutudden är en rastplats som ligger längst ut på udden. Här finns fikabord som även fungerar bra för den som sitter i rullstol och information om fjärden och livet under ytan. Alldeles intill finns grillmöjligheter och badplats. På den här platsen förvarades förr krut på behörigt avstånd från själva staden. Krutet användes i traktens gruvor. Dagens Krutudden är på sommaren en lummig park med många typer av användningsområden som badplats, motionsområde och en plats för aktiviteter och kulturevenemang.

Läs mer om smultronstället på naturkartan.

Promenera

Till Smultronställe Krutudden kommer du via gångvägarna från entrén vid Stångörsgatan eller från entrén vid Husbackavägen. Genom hela området går du på relativt breda gångvägar belagda med grus och stenmjöl, lätt att komma fram med barnvagn, rullator och rullstol. Vill du komma undan lite och gå närmare vattnet kan du leta dig fram på stigen längs Östhammarsfjärden som går på östra sidan från Krutudden i söder till reningsverket i norr.

Vill du promenera en lite längre sträcka, passa på att gå Hälsans stig, som passerar området. Slingan är 4 km lång och tar dig genom fina kvarter i Östhammars tätort.

Se karta över Hälsans stig. Stigen finns också inlagd i Naturkartan för dig som vill följa den via GPS. Till naturkartan.se 

Östhammarsfjärden

Östhammarsfjärden och Granfjärden är Östhammars tätorts mest betydande vattenmiljö. Vid Krutudden kan du bada, åka båt, segla, paddla och fiska. Fiske ingår inte i allemansrätten, men det går bra att fiska fritt med handredskap året runt längs kusten. Allemansrätten innebär inte bara rättigheter utan också skyldigheter att ta hänsyn till känsliga områden och till boende. Östhammarsfjärden är ett viktigt område för gösens och gäddans reproduktion. För att fiska i Östhammarsfjärden eller lägga nät finns begränsningar som är viktiga att känna till. Har du frågor, vänd dig gärna till Östhammars Fiskevårdsförening.

Fjärdarna är trösklade och genom landhöjningen på väg att avsnöras från havet. Fjärdarna är grunda och vattnet därför naturligt näringsrikt, men påverkas också av tillförsel från omgivande markområden, tätorten och sedimenten på botten som lagrat näringsämnen under många år.

I fjärden finns många fiskarter – inte bara braxen, ruda, id och annan karpfisk, utan också bland annat gös, abborre, gädda och gers. Fisken trivs i det varmare vattnet än ute vid kusten och ger därmed upphov till ett rikt fågelliv. Mås, trut och strandskata finns i området men också olika änder och andra arter som kan vara intressant att spana på.

Kalla vintrar kan fjärden frysa så att det går att åka skridskor eller skidor på den. Vissa år tar sig Östhammars Skrinnare ända till Hargshamn. Andra år bär inte isen så då får man vänta till dess att båtsäsongen sätter igång igen innan det går att ta sig ut på fjärden.

Ta paus

Eftersom området ligger så tätortsnära är det perfekt att ta med sig lunchen eller fika, vardag som helg. Längst ut på Krutudden finns en grillplats med vindskydd. Det brukar finnas ved, men ta gärna med dig egen ved eller kol. Om du går på gångvägen i riktning mot Gammelhus finns till vänster efter bron också ett grillbord du kan använda. I närheten finns också grillar vid Sjötorget på andra sidan vattnet och på den lilla ön utanför Klackskärs camping finns en enkel betongring för grillning. I hela området finns bänkar att ta paus vid, och stora gräsytor som passar perfekt för picknickfilten när vädret tillåter. Välkommen att slå dig ner och ta paus!

Vid Gammelhusområdet finns en liten stig bakom Kvarngården upp på berget. Här finns en liten utkiksplats där du har fin utsikt över Östhammarsfjärden och kan ta en liten paus.

Rörelse

Hela området är möjligt att använda för rörelse i olika form, både enskilt och i mer organiserad form. Flera föreningar, som Friskis & Svettis och Roslagens träningsverk, använder området för olika typer av gruppass. I fjärden seglar Östhammars Segelsällskap med både barn och ungdomar. Behöver du lite extra pepp att röra dig i tider med restriktioner kopplat till Corona, boka tid med en kompis och gör ett eget träningspass tillsammans.

Att upptäcka i och runt Krutudden och Gammelhus

Området Krutudden har en lång historia, tidigare hette ön Alören och längst ut på udden stod kruthuset med krut till traktens gruvor. Området betades under början av 1900-talet men började senare användas som badplats. Först fick man ta sig med båt till Krutudden, men i slutet av 1920-talet byggdes den första bron. Vid badplatsen fanns både hopptorn servering. Flera hus har flyttats till området från andra delar av Östhammar, till exempel kaffestugan som tidigare låg inne i Östhammar och tolvmangården, där nämndemännen bodde under tingsdagarna och som tidigare stod i vinkel med gamla tingshuset i Östhammar. Tingshuset revs 1923/24, flyttades och blev sedan museet på hembygdsgården. Huset intill, tolvmangården, flyttades av IOGT till Krutudden och hyrdes sedan ut till sommarboende.

Vid Gammelhus står den gamla loftboden Östensboden i timmer från 1500-talet som flyttades hit 1943 från gården Östensbo i Valö. Byggnaden är den största bevarande timrade boden i Uppland. Här finns förstås också den stora Kvarngården, som förvärvades av IOGT på 1940-talet då det fanns behov av en samlings- och serveringslokal. Byggnaden har ursprung som garvarbod med svalgång. Den har också fungerat som en barkkvarn och för torkning av hudar och skinn. Missa inte att gå förbi Gammelhusområdet där föreningen Allmogebåtar Arbetslag Norra Roslagen har en föreningslokal. Kanske är de på plats och arbetar med renovering av skötbåtar, om inte, så finns det också en skötbåt att titta på under ett litet tak.

Naturen i området är relativt parkartad med gallrade skogspartier, dungar, anlagda gräsmattor och inom området finns fina gamla grova tallar och några partier med björk, al, ask och rönn. Vid inventeringar har flera naturvårdsintressanta arter hittats som granbarkgnagare, skogsnattviol och tallticka. Det finns en stor variation av träd i området närmare Gammelhus med tall, gran, björk, asp, ask, oxel, rönn, hägg, hassel och enbuskar. På en gammal tall finns spår som eventuellt kan komma från den sällsynta reliktbocken. Här finns också många olika fynd av växter och djur som har spännande naturvärden som härmsångare, klöverblåvinge, Adam och Eva, backglim, backklöver, blodnäva, brudbröd, darrgräs, kungsmynta, ljus solvända, ormbär, rödklint, rött oxbär, skogsknipprot, storrams, svartbräken, tjärblomster, tvåblad och åkervädd.

I övrigt finns massor av kulturhistoria att upptäcka i Östhammar. Gå den fina ljudpromenaden som är uppsatt med QR-koder. Hör hur det lät när ryssarna brände ner staden 1719 och hur vikingaskeppen knarrande sveper förbi Nordansviksstenen. Lyssna på hantverkstadens alla ljud uppe vid Hembygdsgården och hör den rysliga historien om Hönsstryparen vid platsen för det gamla tingshuset. Upplev Källörs glansdagar med badgäster och kappseglingar ute på fjärden och hör hur Kapten Lundin ryter från kommandobryggan ute på fartyget Östhammar 1.

Läs mer om ljudpromenaden på Visit Roslagens hemsida. 

Välkommen till området – och ut och njut!

Publicerad
16 mars 2021
Senast uppdaterad
16 mars 2021
Ansvarig organisation
Fritid- och hälsa
Ämne
Ut och njut