Gå till innehållet

Stordammen och vattenlandskapet runt Österbybruk

Månadens besöksmål är Stordammen som ligger vid Österbybruk. Här kan du bada, paddla, åka båt och inte minst åka skridskor och skidor på isen.

Åka skidor och skridskor

Under de vintrar som vi har turen att få tillräckligt med kyla för att dammarna ska frysa, är Stordammen ett fint utflyktsmål. Tänk på att om snön kommer innan isen hunnit bli tjock kan det ta längre tid för isen att frysa. Gå aldrig ut på isen utan att veta att den är tillräckligt tjock. Simbadsföreningen i Österbybruk brukar ploga för skridskoåkning när isen är säker. TIPS! Om du blir medlem i Östhammars skrinnare får du en välkomstutbildning om säkerhet på isen och möjlighet att åka med på gemensamma utflykter.


Vill du åka skridskor eller skidor kliver du lättast på isen vid Simbadets camping. Det går också bra att starta vid Aspbobadet, som ligger i Aspbo naturreservat. Här finns också två fina grillplatser för dig som vill fika eller äta lunch på plats. Se en film från Stordammen.

Fiska

I stordammen finns bland annat gädda, abborre, sutare, mört och ruda. Har du tur kan du få se utter som simmar i vattnet eller springer på isen vintertid. I Stordammen går det bra att fiska men kom ihåg att höra av dig till fiskevårdsföreningen för fiskekort. Massor av information om fiske i Uppsala län hittar du på den fiskeguide  som Upplandsstiftelsen sammanställer varje år. 

Området runt Österbybruk

Runt Stordammen finns skogar rika på asp, hassel och tallar – en lundmiljö där vitsipporna stortrivs.

Flera andra sjöar och dammar finns i närområdet, till exempel Harvikadammen som ligger längs väg 290 mot Uppsala. Här kan du som gillar att vandra gå en slinga runt dammen som är cirka 7 km. Det finns också en kortare slinga runt Karmdammen på cirka 3 km. Här kan det vara lite blött vissa tider på året, men slingan håller på att rustas upp i projektet Gröna stråk i Österbybruk och flera stigar i området kommer att märkas upp tydligare. Vid Filmsjön finns en liten badbrygga och följer du Upplandsleden/Vikingaleden mot Österbybruk hittar du ett fågeltorn vid Filmspången. Varje år i augusti arrangeras Eldfesten vid Simbadets camping.

I de här trakterna kan man verkligen prata om vattnets landskap. Både Österbybruk och landsbygden runtomkring präglas av många dammar och sjöar. Området är flackt, så många av dammarna är grunda. Under den tiden som järn bearbetades i området användes vattnet till att driva vattenhjul som alstrade kraft till bearbetningen av järnet. Det som från början var ett landskap med sjöar och våtmarker dämdes upp för att skapa möjligheter att styra och reglera vattenkraften. Idag har dammarna och dammbrösten inte samma funktion men fortfarande regleras nivåerna mellan dammarna i detta komplexa vattenlandskap.

Inne i Österbybruk finns Österbybruks herrgård med fina parkmiljöer, mindre dammar, promenadstråk och massor av kulturhistoria att uppleva.

Välkommen till området – och ut och njut!

Publicerad
26 januari 2021
Senast uppdaterad
26 januari 2021
Ansvarig organisation
Fritid- och hälsa
Ämne
Ut och njut