Gå till innehållet

Tillsammans för vildsvinsjakt och lokalt kött

I november arrangeras en vildsvinshelg, då jägare uppmanas att jaga vildsvin som senare kan serveras i kommunens kök.
– Det här är ett sätt att minska skadeverkningar av vildsvinen och samtidigt kunna servera lokalt vildsvinskött, säger Camilla Andersson, som jobbar med miljöfrågor och hållbar utveckling i Östhammars kommun.

Vildsvinen har blivit många längs Upplandskusten. För att komma till rätta med det gör Jägareförbundet Uppsala län gemensam sak tillsammans med kommunerna Östhammar, Tierp och Älvkarleby och uppmanar jägare att gå ut och skjuta vildsvin den 26-28 november.

Minska vildsvinens framfart

De som deltar hjälper till att hålla nere vildsvinsstammen och minska konsekvenserna av de många vildsvinens framfart både i naturen och i våra tätorter. De som vill får gärna skänka viltet till projektet genom att lämna in till Strömsbergs slakteri.
– Genom detta får våra skolelever äta lokalt kött från våra skogar. Det är ett riktigt ”win-winkoncept”, säger Camilla Andersson.

Viltundersökarkurs 

Inför vildsvinshelgen kommer Jägareförbundet att arrangera en viltundersökarkurs för den som vill fortbilda sig. De utbildar även måltidspersonalen i kommunens skolrestauranger om viltkött. Fina priser kommer att lottas ut bland de jägare som anmäler sig till jakten.

Mer information och länk till Jägarförbundets hemsida hittar du på vår samlingssida via länken nedan.

Publicerad
10 november 2021
Senast uppdaterad
10 november 2021
Ansvarig organisation
Växande kommun
Ämne
Vildsvinsvecka 27-28 november