Gå till innehållet

De skaffar sig specialistkunskap i demensvård

Jeanette Vatanen, sjuksköterska, och Erica Böhlmark, undersköterska, som båda jobbar på särskilda boendet Edsvägen 16 i Östhammar har utbildat sig till Silviasjuksköterska och Silviasyster. I dagarna hölls en diplomeringsceremoni i närvaro av H.M. Drottningen.

Sjuksköterskor och undersköterskor kan utbilda sig till Silviasjuksköterska respektive Silviasyster, det vill säga skaffa sig specialistkunskap i demensvård. Det har flera medarbetare i Östhammars kommun gjort, bland annat medarbetare från Olandsgården i Alunda och Parkvägen i Österbybruk. Nu har även två av medarbetarna på Edsvägen 16 valt att göra det. I dagarna hölls en diplomeringsceremoni i närvaro av H.M. Drottningen för Jeanette Vatanen och Erica Böhlmark.
  – Utbildningen har varit otroligt givande och inspirerande. Jag ser verkligen fram emot att få arbeta i min nya roll som Silviasyster, säger Erica. 

Delaktig i ett stort kompetenslyft 

Jeanette är den första sjuksköterskan i Östhammars kommun som gått den här utbildningen.
  – Jag är otroligt glad att jag har fått möjligheten att göra det och jag hoppas att fler sjuksköterskekollegor vill gå utbildningen för att bli Silviasjuksköterska. Det har stundtals varit tufft att kombinera studier och arbete men i slutänden var det värt det, säger hon.
Jeanette är tacksam att ha en arbetsgivare och chef som satsar på att utbilda sin personal inom demensvård.
  – Vi har kommit långt med det arbetet. Att Edsvägen 16 och Parkvägen nu blir Silviacertifierade är ett stort kompetenslyft som jag är stolt att få vara delaktig i, säger hon.

Silviacertifierade enheter 

All personal på Edsvägen 16 och Parkvägen kommer att få en tredagarsutbildning i demensvård.
  – Vi har kommit långt med demensvård och kan bara bli ännu bättre, säger Marie Smedman Andersson, enhetschef för hemsjukvården.
Utbildad personal, gott ledarskap och en gemensam vårdfilosofi är viktigt för att uppnå hög kvalitet i vård och omsorg. Dessa två särskilda boenden blir därmed Silviacertifierade enheter, läs mer om det på Silviahemmets hemsida. Flera av Jeanettes och Ericas kollegor håller just nu på att utbilda sig till Silviasyster.
  – Det är vi glada för. Vi behöver ökade kunskaper om denna sjukdom som drabbar så många, säger Lena Wallström, enhetschef på Edsvägen 16.

Kontakter

Publicerad
22 september 2022
Senast uppdaterad
22 september 2022
Ansvarig organisation
Sektor omsorg