Gå till innehållet

Vattenavstängning - ED, Östhammar kommun. Starttid: 2023-12-01  kl 16:00 - Sluttid: 2023-12-01 23:00:00. Läs mer här: Gästrikevatten - Driftstörning

Elitkock lär kostpersonalen laga vildsvinskött

Inför årets vildsvinshelg den 25-27 november har kostpersonalen i de tre kommunerna Östhammar, Tierp och Älvkarleby fått inspiration och tips om tillagning av vildsvinskött från Gustav Leonhardt, som utsågs till årets kock 2021. I år kommer köttet att serveras på äldreboenden i kommunen.

Det är andra året som vildsvinshelgen arrangeras. Ett nytt inslag i år är en digital utbildning för kommunens kostpersonal om hur vildsvinskött kan tillagas. Utbildningen hölls av Gustav Leonhardt, årets kock 2021. Utöver inspiration och tips fick deltagarna information om hur vildsvinet lever under året, hur många kultingar de får med mera.
  – Gustav är själv jägare och jagar gärna vildsvin. Vildsvinsköttet är en av hans favoritråvaror, så vad passar bättre än han får inspirera kostpersonalen om hur det kan tillagas, säger Annelie Wallén, kostchef.

Viltfärsbiffar på äldreboenden

Utbildningen för kostpersonalen ingår som en del i det samarbetsprojekt om vildsvin som Jägareförbundet i Uppsala län och Jägarnas Riksförbund har med de tre kommunerna Östhammar, Tierp och Älvkarleby.
  – Det är ett bra initiativ att jägare kan bidra till det offentliga köket, säger Gustav Leonhardt.
I år kommer köttet från vildsvinshelgen att serveras som viltfärsbiffar på äldreboenden i kommunen.

Ersättning och uppsamlingsplatser för jägare

I samband med vildsvinshelgen kan jägare skjuta vildsvin och skänka dem till projektet. Som tack får de ett lokalt presentkort på 200 kronor. De som anmäler sig på Svenska Jägareförbundets sida deltar också i utlottningen av fina priser.
I Östhammars kommun kommer det att finnas två uppsamlingsområden under helgen. Jägare som inte vill eller kan köra med sina vildsvin till samarbetspartnern Strömsbergs slakteri kan få hjälp med upphämtning av vildsvinen. Då är det viktigt att alla röda organ är med. All information till dig som jägare finns på www.osthammar.se/vildsvinshelg där du också hittar fler länkar om vilthantering, bland annat till Svenska Jägareförbundet.

Kontakter

Publicerad
24 november 2022
Senast uppdaterad
24 november 2022
Ansvarig organisation
Växande kommun