Gå till innehållet

Elever får chansen att påverka framtiden

Årets Samhällsvecka, numera kallad ”Framtidsspaning”, drog igång måndagen den 20 november. Elever från årskurs åtta får chansen att påverka sin framtid och presentera förslag på förbättringar i kommunen till bland annat barn- och utbildningsnämnden samt andra politiker och tjänstemän inom skolverksamheten. De får också en inblick i kommunens verksamheter och en större förståelse för att de kan vara med och påverka beslut och skapa förändringar.

Elevernas förslag gör skillnad

Under tisdagsförmiddagen den 21 november höll flera åttondeklassare presentationer för bland annat Christina Williamsson Liw, M, ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Christina betonar vikten av veckan samt att det är ett nytt upplägg för i år där projektet pågår under längre tid, detta för att eleverna ska få chansen att ta till sig allt. Hon menar även att konceptet behövde förnyas då man kört samma tema under flera år nu.

– Jag vill att eleverna ska bära med sig att deras förslag gör skillnad och att de har möjlighet att påverka genom att driva fram sina medborgarmotioner, eller genom att hitta andra vägar att driva sina frågor. Det är också viktigt att de känner att de blir lyssnade på, därför är det så betydelsefullt med det här mötet mellan politiker och elever, säger Christina.

Eleverna får säga sitt om framtiden

En grupp elever från klass 8D berättar om vad de hitintills tycker om veckan. Intervjuad blir Agnes, Wilma, Alva, Nellie, Elina och Vera.
– Vi tycker det är väldigt bra och intressant med Framtidsspaning, vi får lära oss mycket. Igår var vi på Bruksgymnasiet i Gimo, där vi fick träffa flera företag och testa på att skapa produkter med lärare från Ung Företagsamhet på skolan.

Tjejerna nämner att de tror på att plugga mycket och sen jobba. Några nämner att de vill plugga vidare så att de ska ha möjlighet till att välja mer brett i framtiden. De tycker också att det är kul med ett nytt upplägg för i år. Avslutningsvis nämner de att de ser fram emot att besöka Wilhelm Haglunds gymnasium i december.

Flera faktorer påverkar den psykiska hälsan

Psykisk hälsa är ett ”hett” ämne generellt i samhället och inte minst bland skolelever Östhammars kommun. En av grupperna från årskurs åtta höll sin presentation med fokus på att elever ska få gratis busskort, detta för att kunna åka till varandra och plugga tillsammans efter skolan. Eleverna menar att detta är en ekonomisk fråga och att kortet skulle kunna leda till en ökad psykisk hälsa då elever kan träffas och umgås med sina vänner och det minimerar risken för utanförskap när alla har möjlighet att ta sig med buss runt om i kommunen, både på vardagar och helger. En annan grupp rörde också vid ämnet psykisk hälsa. De pratade om att starta skoldagen vid 09:00 i stället för 08:20 samt få in fler korta raster, för att minska på stressen och för att få koppla av emellan lektionerna. Christina Williamsson Liw understryker relevansen av ämnet.
– Jag vill gärna träffa er elever vid ett annat tillfälle för att prata om psykisk hälsa, det är ett otroligt viktigt ämne, säger hon. Detta då den psykiska ohälsan ökar bland tonåringar.

Påverka genom medborgarmotioner

Redan nu i början av veckan har det kommit in många bra och görbara medborgarmotioner. Bland annat har eleverna lyft att de vill ha en konstgräsplan i Östhammar, vilket skulle göra det lättare för personer som bor på Gräsö, i Öregrund samt i Östhammar. Många tider i Gimo är sent på kvällarna, vilket kräver hämtning samt lämning från vårdnadshavare. Andra förslag som kom upp är kameraövervakning på skolarna, för att minska på skadegörelse. Ytterligare förslag som kom upp var att införa köttbullar och pasta som alternativkost varje dag, detta ska få fler elever att äta mat menar eleverna själva.
– Det känns roligt att eleverna är så engagerade och kommer med så bra förslag. Det allra flesta förslagen är görbara, menar Christina. 

”Det finns utmaningar”

Ytterligare beskriver Christina att det finns en del utmaningar kommunen står inför.
– Det finns en del utmaningar när jag tänker på framtiden. Vi behöver få tillgång till mer vatten och avlopp för att kunna bygga fler bostäder och för att människor ska kunna flytta hit. Detta måste vi lösa så våra barn och ungdomar har en ljus framtid, konstaterar Christina. 
Christina berättar vidare att det kommer hända mycket saker kommande år i kommunen och att vi är i en utvecklingsfas, speciellt när det gäller våra stora företag i kommunen.
– Vi är i stort behov att nya medarbetare och det kommer vi fortsätta vara framöver. Det finns många yrken idag där det behövs mer kompetenta medarbetare och speciellt inom den industritekniska biten. Ytterligare saknas det personal inom vården och flera hantverksyrken. Jag ser positivt på framtiden, det känns bra när jag får träffa så trevliga och ambitiösa elever, avslutar Christina.

Kontakter

Publicerad
23 november 2023
Senast uppdaterad
23 november 2023
Ansvarig organisation
Barn- och utbildningsnämnd