Gå till innehållet

Förslag till ny avfallstaxa för 2024

Förslaget, som tas upp för beslut i kommunfullmäktige den 12 december, öppnar upp för ökad tydlighet, valfrihet, möjlighet att påverka kostnaden samt att dela abonnemang med grannen.

Kommunen har länge haft en låg avfallstaxa och den har i vissa fall varit otydlig och inte uppmuntrat till sortering. Då även vår kommun fortsätter att påverkas av ökade kostnader för drift av flera återvinningscentraler, drivmedel, inflation och räntor liksom behandling av avfall där transporter och förbränning av restavfall är stora kostnader behöver taxan uppdateras. Men även utifrån kommunens nya ansvar att samla in förpackningar.

Det ska löna sig att sortera, för både plånboken och miljön

Enligt förslaget föreslås grundavgiften för boende i småhus och flerfamiljshus att höjas något, men ligger fortfarande lågt mot jämförbara kommuner. Den stora skillnaden är att alla fastighetsägare kommer att kunna påverka sin egen kostnad oavsett boendeform, beroende på hur engagerad man är i att sortera sitt avfall. Vi blir alla bättre på att sortera men felsorteringen är fortfarande betydande. I soppåsen för restavfall är cirka 2/3 felsorterat där den största delen felsortering utgörs av förpackningar. Om förpackningarna sorteras ut och soppåsen för restavfall blir mindre finns möjlighet att minska tömningsintervall eller använda ett mindre sopkärl och på så sätt minska kostnaderna för dig som fastighetsägare.

I och med ökad tydlighet och valfrihet i abonnemangstyper kan småhusägare gå ihop med grannen och dela kärl, och på så sätt sänka kostnaden ytterligare.

Taxan möjliggör fastighetsnära insamling av förpackningar från flerfamiljshus där det också är fördelaktigt att sortera ut förpackningar av plast, papper, metall och glas. Hög andel sorterat material kan ge en betydande premie och därmed lägre kostnad för fastighetsägaren. Fastighetsnära insamling av förpackningar för småhus planeras införas 2026/2027.

Den nya avfallstaxan går upp till beslut i Kommunfullmäktige 12 december och föreslås gälla från 1 januari 2024.

 

Extern länk: 10 sätt att minska ditt avfall

Kontakter

Publicerad
29 november 2023
Senast uppdaterad
29 november 2023
Ansvarig organisation
Avfallsenheten