Gå till innehållet

Gemensamhetsverk - ett tio månaders arbete

Eva ”Edda” Franzén har sedan 2016 drivit projektet ”Textilpimpa Alunda”, även i år gick projektet av stapeln. Med hjälp från ideella föreningar och privatpersoner samt en planeringsgrupp på åtta personer har projektet kunnat bli av i år med.

– Inför årets projekt har det krävts mycket planering och hårt arbete. Tack vare allas fantastiska arbete har vi kunnat upprätthålla en utställning även i år. Vi har totalt förberett projektet i 10 månader. Nu har utställningen pågått sedan slutet av augusti och avslutas nu i helgen, säger Eva, grundare av projektet.

Konceptet

Konceptet ”Textilpimpa Alunda” grundar sig på att gemensamt skapa konst på sitt alldeles egna sätt för att sedan göra en utställning som allmänheten kan ta del av. Detta görs av flera aktörer och de som medverkat under året har varit förskolor, skolor, stickcafé, äldreboende, privatpersoner, föreningar och lokala företag. Projektet Textilpimpa Alunda är också nära besläktat med garngraffiti och gerillaslöjd. Utställningen är även en del av Östhammars kommuns projekt "Kultur i vården”.

Inspirationskälla

– Inspirationen och grundidén med att Textilpimpa Alunda år 2023 kommer från ”Olands hembygdsgille” som idag funnits i 100 år. De har i ändamål att väcka, stärka och fördjupa kärleken till och själva kunskapen om hembygden, något jag snappade upp och ville efterlikna. Genom konst kan vi väcka gamla minnen och visualisera hur vår dåtid såg ut och på så sätt leva kvar i gamla minnen, förklarar Eva.

Kerstin Lundin

Kerstin Lundin är en välkänd äldre dam vid äldreboendet på Olandsgården. Kerstin har varit en av deltagarna som skapat konst till årets utställning. Hennes verk har blivit extra uppmärksammat på Olandsgården då många lagt märke till mannen hon har tryckt på bilden. De var en välkänd man som kallades för ”post Einar”. Han delade ut posten i bland annat Alunda och detta var under 1960-1970 talet. Bilden är ifrån 1967, strax före högertrafikomläggningen.

Kerstin tycker att det har varit kul att få se de olika konstverken varje dag på Olandsgården.
– Man blir glad när man ser allt fint. Jag är van vid det här att vara med överallt och synas, det är roligt, säger Kerstin.

KerstinKerstin Lundin 

Fler initiativ

Eva uppmanar fler att ta initiativ till att Textilpimpa på andra orter. – Detta är inget jag har patent på så jag ser gärna fler som tar initiativ så vi kan sprida kulturen på flera sätt i vår kommun.

Orm uteTextilpimpning på träd             KonstträdKonstträd inne på Olandsgården             UtomhuskonstGerillaslöjd med portträttkonst
                             
Post EinarKerstins verk, "Post Einar"             konst,tavlor,textil Tittskåp med textilpimpning             Konst uteTextilkonst utomhus 

Kontakter

Publicerad
21 september 2023
Senast uppdaterad
21 september 2023
Ansvarig organisation
Sektor omsorg