Gå till innehållet

Ny avfallstaxa för 2024

Ny avfallstaxa för 2024 antogs i kommunfullmäktige 12 december 2023. Den nya taxan öppnar upp för ökad valfrihet och möjlighet att påverka kostnaden.

Kommunen har länge haft en avfallstaxa som legat lägre än jämförbara kommuner och den har i vissa fall varit otydlig och inte uppmuntrat till sortering. Då även vår kommun fortsätter att påverkas av ökade kostnader för drift av återvinningscentraler, drivmedel, inflation och räntor men även behandling av avfall där transporter och förbränning av restavfall är en stor kostnad behöver taxan uppdateras och även anpassas utifrån kommunens nya ansvar att samla in förpackningar.

Det lönar sig alltid att sortera

Alla fastighetsägare kommer att kunna påverka sin egen kostnad oavsett boendeform utifrån hur duktig man är på att sortera sitt avfall. Det blir alltid billigare om du sorterar.

Den största förändringen i nya taxan är att fastighetsnära insamling av förpackningar från flerbostadshus införs. Det innebär att alla fastighetsägare till flerbostadshus kommer kunna påverka sin egen kostnad betydligt mer än tidigare utifrån hur duktig man är på att sortera sitt avfall. Om förpackningarna sorteras ut istället för att slängas bland restavfall finns möjlighet att minska kostnaderna. Dessutom kan en hög andel sorterat material ge en betydande premie och därmed ge ännu lägre kostnad för fastighetsägaren.

Fastighetsnära insamling av förpackningar för småhus planeras införas 2026/2027. Fram till dess hänvisas småhusens förpackningar till kommunens återvinningscentraler och återvinningsstationer.

Den nya avfallstaxan träder i kraft 1 januari 2024 och gäller alla hushåll inom kommunen.

Du kan läsa mer om den nya taxan och föreskrifterna HÄR.

Hur gör jag för att påverka min kostnad?

Förebygga avfall är såklart det bästa men om avfall uppstår är det bra att sorter rätt både för miljön men även plånboken. En bra sortering gör att du kan minska antal tömningar av restavfallet, eller välja en mindre soptunna. Har du en granne som inte genererar så mycket restavfall kan ni även dela soptunna vilket också bli billigare.

Hur blir jag bättre på att sortera?

https://www.sopor.nu/minska-ditt-avfall/10-saett-att-minska-ditt-avfall/

Kontakter

Publicerad
13 december 2023
Senast uppdaterad
13 december 2023
Ansvarig organisation
Avfallsenheten