Gå till innehållet

Ny planteringsgrupp tar ansvar för blommor och planteringar

Inför midsommar byts vårblommor mot sommarblommor i kommunens planteringar. I år utförs arbetet av en nystartad arbetsgrupp som i samarbete med övrig driftpersonal kommer att ta ett större grepp och jobba mer strategiskt med utsmyckningen av de offentliga miljöerna.

I maj hölls det första mötet i den nystartade planteringsgruppen - ett anspråkslöst namn i förhållande till ambitionen att på sikt kunna ha en gestaltningsgrupp som jobbar med planteringar och utsmyckning av kommunens offentliga miljöer.
  – Planen är att ha en genomtänkt och långsiktig plan för arbetet och att utbilda specialister med egna ansvarsområden, säger Henrik Sundin, utemiljöansvarig. 

Hänsyn till lokala aktiviteter 

Framför sig ser han en genomtänkt plan för kommunens planteringar och utsmyckningar, där hänsyn tas till aktiviteter och aktuella planer för respektive ort. Planen kan exempelvis inkludera trädplanteringar, nya staket och skyltar med mera. Nya satsningar ska gå i takt och överensstämma med var företagare, föreningsliv och invånare vill ha.
  – Vi ska ta hänsyn till vad som fungerar bra och som vi vill göra mer av, säger Henrik. 

Få vara med och påverka

Fastighetsskötarna Pernilla Zetterström och Jessica Söderblom har slutit upp till uppstartsmötet för planteringsgruppen. De gillar idéen att kunna utveckla verksamheten, kunna höja nivån på arbetet och få vara med och påverka mer.
  – Jag har jobbat i en planteringsgrupp tidigare, i en annan kommun. Det känns roligt att få vara med i ett motsvarande utvecklingsarbete, säger Pernilla. 

Engagerade och stolta

Nu står omvärldsspaning och studiebesök på agendan för deltagarna i planteringsgruppen.
  – Vi ska lära av andra och utbilda oss i specifika spår, till exempel beskärning. Nu är alla lite bra på många olika saker, specialistkunskaper gör oss mer yrkesstolta, säger Henrik.
Det han beskriver är en win-win-situation med en högre nivå på arbetet som utförs och med fler engagerade och stolta medarbetare. 

Finns många idéer

Pernilla drömmer om att få odla egna blomplantor i ett växthus. Jessica funderar på hur hon ska hinna med mer i ett redan komplext uppdrag. Att mer utsmyckning efterfrågas av politikerna betyder mycket i arbetet med att utveckla de nya arbetsformerna.
  – Det finns många idéer om det här och det känns roligt att tänka framåt, säger Henrik.
Men innan de stora planerna skjuts ut ska sommarblommorna ersätta vårblommorna. Och det är redan dags att beställa höstens plantor. Apropå framförhållning.

Kontakter

Publicerad
21 juni 2023
Senast uppdaterad
21 juni 2023
Ansvarig organisation
Miljö