Gå till innehållet

Nytt kylsystem för Östhammars ishall

Under hösten kommer ett nytt kylsystem att installeras i Östhammars ishall som möjliggör att ishallen kan leva vidare. – En glädjande nyhet för Östhammars SK (ÖSK) och alla som nyttjar ishallen, säger Rickard Hultman, byggprojektledare.

– Tyvärr är hela processen med upphandling, projektering och installation tidskrävande så planen är att ishallen ska vara i bruk igen först till nyår, berättar Rickard.

Det gamla systemet byts ut

– Nu har det gamla kylsystemet gjort sitt och behöver ersättas med ett nytt. Man brukar kalkylera med att en sådan maskin har drygt 25-30 år innan den behöver bytas ut. Den gamla kylmaskinen har hållits vid liv i 47 år med i princip konstgjord andning sista säsongerna, säger Rickard.

Ny möjlighet öppnar upp dörren för verksamheten 

– Ett nytt kylsystem är kostsamt. Nu har det däremot öppnats upp en dörr och med denna möjlighet från ”Francks kylmaskiner” har vi via ÖSK köpt in en begagnad kylmaskin. Denna till en betydligt lägre kostnad jämfört med en helt ny. Vi har sedan midsommar planerat och projekterat för upphandling av en entreprenad. Den består av att utföra själva monteringen av kylmaskinen, köpa in och montera all kringutrustning som krävs till denna komplexa anläggning samt driftsättning, berättar Rickard.

En bra energisparfunktion

– Vi har under sommaren demonterat den gamla kylmaskinen och utfört vissa förberedande arbeten för att spara tid, bland annat ett portbyte och sportklubben har ideellt målat tak och väggar invändigt, berättar Rickard.

Höstens arbete

En begagnad kylanläggning har köpts in med tillhörande pumpar. Denna har dock likadan teknik som dagens moderna anläggningar. System för värmeåtervinning skall anslutas ihop med den nya anläggningen under hösten, som kommer producera varmvatten och värme till ismaskinsgaraget.

Ishallens verksamheter

Normala säsonger drar ishallens verksamheter igång runt vecka 38. En säsong som präglas av matcher, träningar, evenemang och annan verksamhet som är betydelsefull för våra invånare. På grund av höstens installation kommer lagen från ÖSK till en början behöva pendla till Gimo ishall.
– Vi förstår att detta kan röra om i planeringen och kommer att kräva mer stöttning för vissa föräldrar i verksamheten, som har yngre barn och ungdomar som spelar hockey. Till nyår ska den nya vara i drift och alla kan nyttja hallen fullt ut igen, i många år, avslutar Rickard.

utrymmet ishallen

Utrymmet där det nya kylsystemet ska stå

Kontakter

Publicerad
7 september 2023
Senast uppdaterad
7 september 2023
Ansvarig organisation
Miljö