Gå till innehållet

Nytt värmesystem med en stor del förnybar energi har installerats i Öregrunds skola

Sedan hösten 2022 har ett projekt för Öregrundskolan pågått där ett nytt värmesystem har stått på agendan. I juni 2023 gjordes slutbesiktningen med godkänt resultat.

Kraftigt och tåligt system

Det nyinstallerade värmesystemet består av tre stycken bergvärmepumpar med total effekt på 210 kilowatt (KW).
– Nu har vi ett helt nytt bergvärmesystem som också är bättre för miljön och en stor del är förnybar energi, det nya systemet kräver även mindre underhållsarbete, säger Hadel.

Det har totalt borrats 20 stycken borrhål med 300 meters djup vardera samt installerats en elpanna som ”spets” det vill säga resurs för systemet vid extra kalla vinterdagar.

Installationen av det nya värmesystemet som startade i sluten av augusti förra året fick i sommar, vid slutbesiktning, godkänt resultat. Projektledare Hadel Matty, Driftenergiingenjör på Sektor samhälle, säger
– På grund av leveransförseningar har installationen av det nya värmesystemet blivit något förskjutet, men nu är det på plats och skolan har ett nytt värmesystem.

Motivet till att byta ut värmesystemet

Hela skolans verksamhet bedrivs i sammansatta byggnader med öppen planlösning med både klassrum och tillhörande sport- och fritidsverksamhet. 
– I och med detta är det extra viktigt att verksamheten har ett ordentligt system som också fungerar utan något större underhållsarbete och kan stå för uppvärmning av hela ytan, säger Hadel.

Skolan har sedan tidigare haft ett värmesystem som har varit uppbyggt av en pelletspanna, och två tillhörande elpannor, varav en fungerade som reservpanna. Motivet till att byta ut hela värmesystemet har varit för att pelletspannan genererade både driftstörningar och en hel del underhållsarbete samt att utsläppen från pannan påverkade vår miljö negativt.

– I samband med bygget av det nya värmesystemet har borrningen lett till att delar av skolans fotbollsplan blivit förstörd. Vi har dränerat fotbollsplanen och sått nytt gräs så att en ny fotbollsplan kan växa fram. Vi kommer givetvis att göra en uppföljning för att se till att fotbollsplanen blir återställd, säger Hadel.

Nytt värmesystem Det nya värmesystemet 

Kontakter

Publicerad
24 augusti 2023
Senast uppdaterad
24 augusti 2023
Ansvarig organisation
Miljö