Gå till innehållet

Så hindrar vi afrikansk svinpest från att sprida sig

Det finns hittills inga rapporterade fall av afrikansk svinpest i Uppsala län. Virussjukdomen drabbar vildsvin och grisar men inte människor eller andra djurslag. Den är mycket smittsam. Därför är det viktigt att alla bidrar i arbetet för att förhindra smittspridning.

Fall av afrikansk svinpest har konstaterats i Fagersta kommun. Viruset kan överföras med levande djur, kläder, bilar och redskap. En annan källa för smittspridning är animaliska livsmedel. Viruset överlever under långa perioder i fryst kött, icke värmebehandlade produkter och i torkade eller saltade produkter, exempelvis korv. Det är därför förbjudet att utfodra både tama grisar och vildsvin med matavfall.

Släng inte matrester i soporna

Med anledning av smittspridningen ser kommunen omgående över sina rutiner för sopor och matavfall. Alla behöver tänka på att inte slänga matrester i soporna och att inte lämna dem kvar i naturen efter en picknick. Matavfall ska komposteras i en sluten behållare som vildsvin inte kan ta sig in i och det är viktigt att låta bli att ta med sig charkvaror hem från ett land där svinpest förekommer - allt för att förhindra smittspridning.

Läs mer:
Informationsmaterial om afrikansk svinpest - Jordbruksverket.se
Frågor och svar om afrikansk svinpest - SVA
Så hindrar vi afrikansk svinpest från att sprida sig | Länsstyrelsen Uppsala (lansstyrelsen.se) 

Kontakter

Publicerad
19 september 2023
Senast uppdaterad
19 september 2023
Ansvarig organisation
Växande kommun