Gå till innehållet

Uppdatering runt Hammardammen

Det var varit visst dammgenombrott vid Hammardammen, söder om Österbybruk, i samband med hög tillrinning i mitten av januari månad. För att stabilisera dammen och förebygga risken för att läckage, och i värsta fall haveri på dammen om tillrinningen på nytt ökar, genomförs nu åtgärder.

Åtgärderna utförs i olika steg och mellan markeringarna A till D i nedanstående bild:

  Hammardammen tåbank

 

Genomförda och planerade åtgärder för Hammardammen

De akut höga nivåerna har reglerats till mer normala nivåer genom att reglera dammluckorna i systemet, i samråd med inblandade markägare och övriga ansvariga för dammreglering. Här arbetar vi även för att förbättra våra rutiner att mer proaktivt kunna reglera nivåerna att kunna möta hög tillrinning av mer akut karaktär.

 

Som steg 1 av åtgärderna är att träd och buskage på dammvallen och närmast bakom dammvallen nu avverkas, det arbetet har påbörjats under vecka 8.  Bakom dammvallen kommer sedan en så kallad tåbank (stöd) till vallen att anläggas för att stabilisera dammvallen. Arbetena innebär frakt av massor till dammen och att massor läggs ut längs dammen med en grävmaskin. Det kommer att även att grävas ett mindre dike 30-60 cm djup längs med dammvallen i syfte att fånga upp och indikera eventuella läckage genom vallen.  

Steg 2 är att identifiera behov i vallen för att täta förekommande läckage. Och åtgärda identifierat behov i nödvändigt omfattning.

 

Alla åtgärder utförs i samråd med- och med godkännande av Länsstyrelsen. Närboende och övriga intressenter informeras separat om pågående arbeten.

Kontakter

Publicerad
21 februari 2023
Senast uppdaterad
21 februari 2023
Ansvarig organisation
Miljö