Gå till innehållet

Vattenavstängning i Östhammar - Lassarettsvägen,  29 april kl 12 - till 30 april kl 23. Vattnet behöver kokas tills ny rekommendation kommer. Vi har gjort en temporär lösning som innebär att vi behöver vara sparsam med användande av vattnet.

Dricksvatten finns att hämta vid huvudentren till sjukhuset.

läs mer på Driftstörningar - Gästrike Vatten (gastrikevatten.se)

Beslut om förtroendevaldas arbete i händelse av strejk

Beslut har tagits som innebär att samtliga förtroendevalda i kommunstyrelsen ska inställa sig för arbete i händelse av strejk.

Förhandlingarna mellan Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Kommunal i pågående avtalsrörelse har strandat. Kommunal har i och med detta inkommit med ett varsel som innebär stridsåtgärder inom 132 kommuner, regioner och Sobonaföretag. Även Östhammars kommun har fått ett varsel om stridsåtgärder för nedanstående angivna yrkesgrupper och arbetsuppgifter.

Kommunstyrelsen förbereder sig

Kommunstyrelsens ordförande, Fabian Sjöberg, har idag fattat beslut om att samtliga förtroendevalda i kommunstyrelsen ska förbereda sig för att inställa sig för arbete i kommunorganisationen i händelse av att den varslade strejken bryter ut.

Vi förtroendevalda representerar både den kommunala organisationen och våra medborgare. Vi är arbetsgivarföreträdare och därmed så har vi också ett ansvar och en skyldighet att företräda kommunens och ytterst medborgarnas intressen även under en pågående arbetskonflikt, säger Fabian Sjöberg, kommunstyrelsens ordförande i Östhammars kommun.

 Beslutet omfattar även följande:

  • Förvaltningen ges i uppdrag att fram arbetsscheman för städning på särskilda boenden, förskolor och skolor där de förtroendevalda placeras in.
  • Förvaltningen ges i uppdrag att förbereda för direktupphandling för catering av lunchmat till Frösåkersskolans elever.
  • Förvaltningen ges i uppdrag att förbereda för direktupphandling av måltider till ersättning för matlådor som levereras från detta kök.

 

Beslutet fattas utifrån kommunstyrelsens delegationsordning, brådskande ordförandebeslut enligt 6 kap. 39 § kommunallagen

 

Verksamheter i kommunen som påverkas

De arbetsplatser och yrkesgrupper som är uttagna vid en eventuell konflikt är måltidspersonal på Frösåkersskolan, städenheten samt fastighetsdrift i Östhammar, Öregrund och Österbybruk Österbybruk.

 

Konflikten riskerar därmed att kraftigt påverka

  • kommunens måltidsproduktion till både elever på Frösåkersskolan och brukare vars matlådor tillverkas där.
  • möjligheten att öppethålla lokaler, t.ex. sim- och sporthallar, offentliga toaletter.
  • nivån av städning i verksamhetslokaler. T.ex. kommer toaletter att behöva stängas.
  • renhållning och underhåll av utemiljöer, parker m.m.

Kontakter

Publicerad
11 april 2024
Senast uppdaterad
11 april 2024