Gå till innehållet

Vattenavstängning i Östhammar - Lassarettsvägen,  29 april kl 12 - till 30 april kl 23. Vattnet behöver kokas tills ny rekommendation kommer. Vi har gjort en temporär lösning som innebär att vi behöver vara sparsam med användande av vattnet.

Dricksvatten finns att hämta vid huvudentren till sjukhuset.

läs mer på Driftstörningar - Gästrike Vatten (gastrikevatten.se)

Information med anledning av Försvarsmaktens övning

Försvarsmakten/Livgardet har under de senaste dagarna genomfört en militärövning i trakten runt Gimo, Österbybruk och Tierp.

Övningen skedde i samverkan med polis, militärpolis och Kustbevakningen, vilka också deltog i övningen.

Under måndagen kunde boende, i framförallt Gimo, höra skottlossning i området samt se militärer, poliser och helikopter som rörde sig i området.

Försvarsmakten har informerat markägare om övningen och man har anslagit information på biblioteket och i de större butikerna. Tyvärr har informationen inte nått Östhammars kommun och vi har därmed inte haft tillfälle att informera om övningen.

Vi har full förståelse för att övningen kan ha skapat oro och många frågor och vi beklagar detta.

Under måndagskvällen fick vi kontakt med polisens ledningscentral som bekräftade att de var delaktiga i övningen. Enligt polisen har de inte genomfört någon annan insats i Gimo.

Kontakt togs även med Försvarsmakten som även de bekräftade vilka som deltog i övningen samt att de meddelade att övningen avslutades under måndagskvällen. Under tisdagsmorgonen har man packat ihop och lämnat området.

Förskola och skola hanterade situationen genom att låsa dörrarna, ingen faktisk inrymning gjordes, då informationen var så knapphändig. Personal fanns utomhus, några elever möttes av låst dörr, vilket uppmärksammades fort, men det var naturligtvis mycket olyckligt.

Kommunen har haft dialog med Försvarsmakten för att säkra att rutinen för att dela information om framtida övningar förbättras.

Publicerad
9 april 2024
Senast uppdaterad
9 april 2024
Ansvarig organisation
Kommunikation och kundtjänst