Gå till innehållet

Röda korset stärker kommunens fältarbete

I sommar kommer Röda korset att delta i fältarbetet under sommarens Båtvecka i Öregrund och till hösten startar de en första hjälpen-utbildning för de som vill lära sig mer om krisberedskap.
– Vi vill vara med och skapa en trygg miljö för våra unga, säger Jan Pettersson, Lena Åkerlöf och Bernt Svedbro, här tillsammans med Tommy Karlsson (tv), samordnare för kommunens fältverksamhet.

Röda korset kommer att finnas på plats i Öregrund i sommar, när Båtveckan genomförs. På kvällarna planerar deras första hjälpen-utbildade medlemmar från Uppsala, Gävle och Stockholm att hjälpa till. Deras närvaro och engagemang stärker är välkommet.
  – Det kan handla om hjälp att dela ut skavsårsplåster, ta hand om ungdomar som druckit för mycket eller av annan anledning behöver få hjälp av en trygg vuxen, säger Tommy Karlsson, samordnare för kommunens fältverksamhet. 

Vill bidra till en trygg miljö

Röda korset är inte ensam aktör i sammanhanget. Nattvandring.nu kommer att delta under Båtveckans kvällar liksom Uppsala ungdomsjour och Frivilliga motorcykelkåren. Och i samband med skolavslutningen kommer skolpersonal att finnas ute i miljöer där kommunens ungdomar vistas.
  – Många vill bidra till en trygg miljö, i synnerhet för ungdomarna. Östhammars kommun satsar på organiserad samverkan och jag tror att de ordnade formerna underlättar både rekrytering och arbete, säger Tommy. 

Små och stora insatser

För att kunna vara en bra resurs i fältarbetet behöver man ha kunskap om att möta människor i kris. Därför kommer Gimo rödakorskrets att starta en utbildning till hösten, i första hjälpen. Målsättningen är nya lokala första hjälpen-grupper ska kunna göra både små och stora insatser i olika sammanhang.
  – Vi erbjuder kunskap och möjlighet att jobba strukturerat tillsammans med andra för att skapa trygghet för människor, säger Bernt Svedbro, kretsens ordförande. 

Alla kan göra något

– Att bli ”förstahjälpare” är ett spännande uppdrag som jag tror attraherar många unga, säger Bernt.
Och det finns många sätt som man kan göra nytta på, även om man inte vill eller har möjlighet att vara ute på fältet. Till exempel behövs det även några som kokar kaffe och ser till att det finns mat för dem som deltar i fältarbetet.
  – Alla behövs och jag upplever att människor söker konkreta uppdrag. Det är många som vill hjälpa till och göra nytta, säger Tommy. 

Olika utbildningar att välja på

Röda korsets första hjälpen-utbildning som startar i höst är initialt på distans men innehåller även platsbundna träffar för praktiska övningar. Utbildningen ges på kvällar och helger för att möjliggöra för så många som möjligt att delta. Vill du veta mer om Röda korset och hur du anmäler intresse för att delta i deras utbildningar kan du titta in på Röda korsets hemsida (länk till extern hemsida).

Mötesplats för många

Röda korset är en neutral organisation som förhåller sig opartisk och självständig. Verksamheten väljer själva sina samarbeten med det humanitära uppdraget som ledstjärna. Gimo Rödakorskrets jobbar bland annat med insamling, flyktingstöd, samhällsguidning samt har språkcafé och stickcafé i anslutning till second hand-butiken på torget i Gimo.
  – Butiken i Gimo är bara en del av verksamheten. Lokalen är också en samlingsplats för oss och en mötesplats för människor som behöver ett socialt nätverk, säger Bernt.

Kontakter

Publicerad
8 maj 2024
Senast uppdaterad
8 maj 2024
Ansvarig organisation
Omsorgskontoret