Gå till innehållet

Undersköterskor med fokus på beredskap

Sofi Gille och Felicia Hågelind arbetar båda som undersköterskor på Olandsgården i Alunda. De är även beredskapsombud på sin arbetsplats, med ansvar att säkerställa omsorgen vid en kris eller samhällsstörning.

– Det är viktigt att alla vet vad de ska göra vid en kris. I en sådan situation vill man inte ha kaos, säger Felicia.

Kommunens verksamheter arbetar med att förbereda sig inför kriser och samhällsstörningar. Kontinuitetsplaneringen är en viktig del av det arbetet då man analyserar sina beroenden, resurser och sårbarheter.
– Startskottet för oss var kontinuitetsplaneringen och en workshop på Kulturhuset Storbrunn som hölls i februari. När vi kom hem från den övningen utsåg vi två beredskapsombud som fick uppdraget att tänka till på vad vi behöver göra och ha för att kunna upprätthålla vår verksamhet i händelse av en kris, säger Karin Sjölund, enhetschef på Olandsgården.

Att vara förberedd bidrar till trygghet

Sofi Gille och Felicia Hågelind anmälde intresse för uppdraget, som båda tycker är viktigt.

– Det är oroligt i världen. Att ha koll på läget och ha gjort en beredskapsplanering bidrar till en känsla av lugn och trygghet på jobbet, säger de.

På Olandsgården finns 53 boende och nästan lika många arbetar där. Med relativt enkla åtgärder och inköp kan de klara sig i sju dagar i händelse av en kris eller samhällsstörning. Varje avdelning har ett skåp med material, till exempel vattendunkar, desinfektionsmedel, foliefiltar, pannlampor och extra batterier med mera.

Klarar omsorgen även vid ett elbortfall

– Vi har stått inför hot om elavstängning och varit utan vatten. Det är inte alls osannolikt att vi hamnar i en sådan situation igen. Det känns jättebra att veta att vi har beredskap för det, säger Karin.
Verksamheten har skrivit lokala rutiner för hur de ska klara sitt uppdrag om förutsättningarna ändras och all personal har informerats om dem i samband med arbetsplatsträffar.
– Min uppfattning är att alla tar beredskapsfrågan på största allvar och att man gärna vill bidra, säger Karin.
Många praktiska frågor har fått svar, till exempel om vem som har ansvar för olika problem som kan uppstå - hyresvärden, kommunen eller verksamheten.
– Det känns skönt att reda ut och veta vad det är vi ska fokusera på i händelse av en kris, säger Karin.

Utbildning ger färdighet

Utbildning är en annan viktig del som bidragit till god beredskap bland dem som jobbar på Olandsgården. De har bland annat fått lära sig om brandskydd och fått öva en evakueringssituation. Dessutom har de fått lära sig göra ryggslag och buktryck samt hjärt- och lungräddning.
Filmen om krigsorganisation och krigsplacering som finns på kommunens intranät har bidragit till en hög kunskapsnivå liksom den interaktiva utbildningen för att höja medvetandenivån kring säkerhet.

Nästa steg i arbetet blir att tydliggöra rollen som beredskapsombud ytterligare och att involvera anhöriga som vill hjälpa till i arbetet med en god beredskap på Olandsgården.

Kontakter

Publicerad
8 augusti 2024
Senast uppdaterad
8 augusti 2024
Ansvarig organisation
Omsorgskontoret