Gå till innehållet

Våra hjältar i Väddika

Nyårshelgen blev allt annat än lugn för personalen vid återvinningscentralen i Väddika. Under nyårshelgen tog personalen emot 200 ton ”betonglego”, mitt i snökaoset som pågick. Betongen skulle byggas upp till omlastningsstationer inför det nya året, detta då kommunen från och med 2024-01-01 ansvarar för all förpackningsinsamling.

(Från vänster ser vi Oskar Flink, Oskar Moritz och Roine Lindberg). 

Inför 2024-01-01 finns det nya lagkrav för avfall, vilket för kommunen betyder att ansvara för all förpackningsinsamling i vår kommun. Väddika är omlastningsstationen där våra uppköpta entreprenörer hämtar allt avfall som kommer dit.

Fick kalla in på förstärkning

Roine Lindberg, arbetsledare på avfallsenheten i Väddika, berättar om den hektiska helgen och nämner att han fick kalla in på försänkning, då ordinarie personal hade ledigt. En före detta (pensionerad) kollega, Conny fick hoppa in. Därefter fick han även kalla in både Oskar Flink och Oskar Moritz, ordinarie personal, som båda ställde upp trots ledighet och ett motbjudande väder att arbeta i.
– I och med att betongblocken blivit försenade, hade vi ändå lite på känn att denna situation skulle uppstå. På grund av snöovädret var vi tvungna att tina bort all snö med gasbrännare innan vi kunde påbörja att stapla blocken på varandra. Totalt höll vi på i två dagar för att få till det med betongblocken och gjorde då en tillfällig lösning för att få till allt till årsskiftet. Nu i efterhand har vi korrigerat och gjort om för bästa möjliga användning, berättar Roine.

Förväntansfulla

Både Roine, Oskar och Oskar nämner att de är förväntansfulla inför den nya tälthallen som på sikt ska ersätta nuvarande lösning.
– Jag ser positivt på kommande tälthall. Dels för att få ha allt avfall samlat på ett och samma ställe men inte minst för vår natur. Tälthallen kommer bidra till att avfallet inte blåser runt och skräpar ner i naturen, som i sin tur kan drabba våra djur och fåglar, menar Oskar Flink.

Läs mer om vårt nya ansvar för förpackninginsamlingen: Nytt ansvar för förpackningsinsamling - Östhammars kommun (osthammar.se)

Kontakter

Publicerad
18 januari 2024
Senast uppdaterad
18 januari 2024
Ansvarig organisation
Avfallsenheten