Gå till innehållet

”Vi träffas och har roligt på mötesplatsen Brunnen”

Varje tisdag träffas flera besökare på Storbrunn i Östhammar mellan klockan 17:30-20:00. Kristin Söderblom och Eva Munther är båda två fritidsledare, och bedriver verksamheten Brunnen tillsammans. Det är olika aktiviteter varje tisdag och riktar sig till vuxna personer med funktionsvariation.

Det krävs oftast ingen föranmälan för att delta, men om det är något speciellt på gång kan det krävas föranmälan, men då brukar denna information komma ut i god tid.
– Det är en väldigt blandad målgrupp, vi ser gärna att fler besökare kommer till vår verksamhet. Vi brukar vara runt 15-25 besökare varje träff, säger Kristin.

Biokväll stod på schemat

Besökarna Julia Enqvist och Johanna Tanskanen var på plats tisdagen den 19 mars, då var det dags för biokväll tillsammans. De båda berättar om att de tycker Brunnen är en trevlig plats att gå till och att det finns många roliga aktiviteter.
– Jag tycker det finns många roliga aktiviteter här men att sjunga karaoke är det roligaste, säger Julia.

– Jag tycker om att spela bingo, jag brukar oftast vinna. Annars är vildkatten ett favoritsällskapsspel, säger Johanna.
Båda Johanna och Julia avslutar med att berätta att de alltid kommer först på alla träffar och lämnar sist.
– Vi kommer alltid lite innan, det är så kul att vara här. På Brunnen kan man prata om allt, det är en fri miljö, berättar både Julia och Johanna.

Eva Munther och Kristin Söderblom

En viktig mötesplats

Brunnen är en viktig mötesplats för många deltagare menar både Eva och Kristin. De berättar att besökarna kommer till Storbrunn för att träffa andra, för att få tillhöra en grupp och för att känna trygghet och samhörighet med andra människor.

Bingo på Brunnen

Gemensamhetsbeslut

–Varje år görs ett program för två månader framåt. Aktiviteterna planeras tillsammans med besökarna, det är givetvis variation men även återkommande, fasta aktiviteter, då det behövs en kontinuitet för flera av våra besökare, menar Kristin Söderblom.

När programmen är färdiga skickas dessa till ”Konst och media” för att tryckas upp. Kristin berättar om att de bland annat spelar bingo, kollar på bio, spelar spel, lyssnar på musik, har pysselkvällar och mycket mer.

– På sommaren har vi även andra aktiviteter, då brukar vi göra utflykter till bland annat Krutudden, vi besöker fotbollsgolfen i Alunda, vi har besökt Hargs bruk och minigolfen ute på Gräsö, alla dessa aktiviteter brukar vara mycket uppskattade. Musiken är också en återkommande tråd vi har på våra träffar, den följer med i många av våra aktiviteter, berättar Eva Munther. 

Samarbete med andra verksamheter

Brunnen har ett samarbete med flera verksamheter. En av dem är kulturskolan, där besökarna har chansen att få testa på kör. Både Eva och Kristin berättar att det brukar vara en uppskattad aktivitet. Enheten för integration och arbete (före detta Arbetsmarknadsenheten) brukar även inför varje träff, flytta runt och fixa så det är fint och i ordning till träffarna drar igång varje tisdagskväll.

Ett efterlängtat önskemål

– Våra besökare har länge efterfrågat en föreläsning och nu är det äntligen dags. Den 7 maj kommer Jonas Helgesson och föreläser om ”Ett cp-bra liv”. Detta har många sett fram emot, avslutar Eva.

Välkommen till Brunnen! 

Kontakter

Publicerad
26 mars 2024
Senast uppdaterad
26 mars 2024
Ansvarig organisation
Kultur- och fritidskontoret