Gå till innehållet

Tills vidare råder bevattningsförbud för det kommunala vattnet i Östhammar, Öregrund, Gimo, Gräsö, Hargshamn och Hökhuvud. Läs mer på Gästrike Vattens hemsida

Lokala säkerhetsnämnden höll öppet möte i Hållnäs

En gång om året bjuder Lokala säkerhetsnämnden in allmänheten till öppet möte. I år hölls det i Hållnäs bygdegård, Gröna lund, torsdagen den 26 juni. Mötet lockade ett 20-tal besökare som kom för att lyssna på informationen från Forsmarks Kraftgrupp AB, Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB), Räddningstjänsten och kommunens slutförvarsorganisation.

Niclas Metzén, säkerhetschef på Forsmark, inledde mötet med att berätta om Forsmark – Sveriges största elproducent och om effekthöjningen som genomförts på Forsmark 1. Han berättade bland annat om arbetet med att attrahera ny kompetens och om förstudien som pågår vad gäller förlängd drifttid. Årets revisionsperiod är nära förestående och även om Strålsäkerhetsmyndigheten haft en del synpunkter på hanteringen av en del långsiktiga frågor har de konstaterat en stabil drift och gett godkännande för fortsatt drift. På Forsmarks agenda framöver står bland annat att köpa nya reservkraftsdieslar och att undersöka status på armeringen i kylvattenschaktet till Forsmark 1 och 2.

Dialog med mötesdeltagarna

Peter Selting, avdelningschef på SKB:s avdelning för säkerhet, kvalitet och miljö, berättade bland annat om den pågående utbyggnaden av SFR – anläggningen för slutförvaring av långlivat avfall i Forsmark. Parallellt gör SKB förberedelser inför byggstarten av det nya kärnbränsleförvaret SFK, som är planerad till 2027.
Mötesdeltagarna ställde frågor, bland annat om säkerhetsskydd och ökad beredskap, om övningar och samarbete med polisen och om hanteringen av feldeponerat material i SFR.

Kärnkraftsövning i höst

Anna Bergsten, utredare på Östhammars kommun, berättade om arbetet i kommunens slutförvarsorganisation där man följt och bevakat processen i snart 30 år och om pilotprojektet som pågår kring ny kärnkraft. Marcus Nåsby, beredskapssamordnare, berättade om kommunens arbete med beredskap och om Havsörn - höstens kärnkraftsövning. Från Uppsala brandförsvar deltog Johan Svebrant, verksamhetsutvecklare, som bland annat berättade om räddningstjänstens arbete och betydelsen av god samverkan.

Fem sammanträden per år

Enligt svensk lag ska allmänheten ha insyn i det kärntekniska säkerhets- och strålskyddsarbetet. Det är därför det finns det en lokal säkerhetsnämnd i varje kärnkraftskommun.
  – Tack vara insynen i det kärntekniska säkerhets- och strålskyddsarbetet har vi ett viktigt uppdrag i att vara förbindelselänk mellan allmänheten och de kärntekniska anläggningarna i Forsmark, säger Lennart Owenius (M), ordförande i nämnden.
Ledamöter från Östhammars och Tierps kommuner utses av regeringen efter förslag från respektive kommuns kommunfullmäktige. Nämndens ledamöter sammanträder fem gånger per år och vid ett av dessa tillfällen bjuds allmänheten in för att ta del av aktuell information. Vartannat år hålls det öppna mötet i Östhammars respektive Tierps kommun.

Om du har några frågor om Lokala säkerhetsnämndens uppdrag är du välkommen att höra av dig - tel 0173-86 115, e-post: sakerhetsnamnden@osthammar.se.

Vill du ta del av mötesprotokoll och presentationer så finns det här – på kommunens anslagstavla.

 

KerstiLennartInförMötet

Kersti Ingemarsson, nämndsekreterare, och Lennart Owenius (M),
ordförande i Lokala säkerhetsnämnden, förbereder mötet i Hållnäs.

GrönaLund

Kvällens möteslokal var Hållnäs bygdegård - Gröna lund.

 

Publicerad
30 juni 2025
Senast uppdaterad
30 juni 2025
Ansvarig organisation
Lokala säkerhetsnämnden