Gå till innehållet

Tills vidare råder bevattningsförbud för det kommunala vattnet i Östhammar, Öregrund, Gimo, Gräsö, Hargshamn och Hökhuvud. Läs mer på Gästrike Vattens hemsida

Test

Plats för fler odlingsintresserade vid Hammarhagen

Alla har inte möjlighet att ha en egen köksträdgård, men i Österbybruk finns en plats där den som vill kan odla ekologiskt i en kulturmiljö som använts för odling i flera hundra år. En fjärdedel av ytan för kolonilotter används och här finns plats för fler som vill odla eller delta i en växande gemenskap.

Hammarhagen i Österbybruk är träffpunkt för odlingsintresserade. Marken arrenderas av Östhammars kommun och här träffas medlemmarna i föreningen Hammarhagens odlare för att umgås, dela kunskap och hjälpas åt – med odlingar och med att återskapa den kulturhistoriska miljön. Alldeles bredvid bodde ortens smeder och fägatan förbi odlingarna är i dag ett populärt promenadstråk. Många stannar till för att titta på odlingarna och för en pratstund. 

– Hit är alla välkomna för att umgås eller bli inspirerade av våra odlingar, säger Paul Sandberg.

Föreningens mål är att fler ska göra saker tillsammans och här finns utrymme för fler kolonilotter för dem som vill odla sina egna ekologiska grönsaker.

Ett livslångt odlingsintresse

Christer Ohlström är en av medlemmarna i föreningen. Han övertog sin frus farfars trädgårdsland för 60 år sedan och tillbringar dagligen tid här vid Hammarhagen under odlingssäsongen.  

– Jag odlar potatis och grönsaker som morötter, rödbetor, ärtor, bondbönor, gula bönor, haricot verts och frilandsgurka. Och så dill och persilja förstås, säger han.  

Han minns en tid då självhushållning var nödvändigt och självklart för alla som hade möjlighet.  

– I dag är det andra tider och odling är för många en bortglömd kunskap, men allt vill lära sig och det är roligt att äta det man odlat själv, säger Christer. 

Odling som mötesplats och integration

Odlat på platsen har Österbyborna gjort sedan 1700 -talet medan föreningen Hammarhagens odlare bildades 2023 i samband ett integrationsprojekt, som genomfördes med stöd av Upplandsbygd lokalt ledd utveckling. 

– Här möts människor från olika länder kring ett gemensamt intresse och det är intressant att få ta del av andra kulturers odlingssätt. Vi hjälper varandra och har mycket att prata om, säger Christer. 

Prisbelönt hållbarhetsarbete

Verksamheten har även fått Uppsala stifts miljöpris för ett hållbart odlande som delar kunskaper och erfarenheter samt främjar en god gemenskap. 

Skördefest och lokal försäljning

Varje år håller föreningens medlemmar en skördefest vid Kyrkans hus och det händer att de säljer grönsaker och plantor på det lokala torget i Österbybruk. De noterar att medvetenheten ökat vad det gäller livsmedelsproduktion och då ligger ekologisk odling helt rätt i tiden.

– Vi lever i en orolig värld och dessutom är många måna om att äta rätt. Vi märker att intresset för odling ökar för varje år och det här är ett kulturarv som vi vill utveckla, säger Paul och Christer. 

Odling som en del av hemberedskapen

Läs mer om hur du kan stärka din hemberedskap genom att odla en del av din mat på MSB:s hemsida (extern länk)

Odla själv | MSB.se 

Kontakter

Publicerad
7 juli 2025
Senast uppdaterad
7 juli 2025