Risk för vattenbrist i kommunen
Trots den senaste tidens regnväder är grundvattennivåerna i kommunen fortsatt låga och det finns risk för vattenbrist.
Under sommaren sker normalt ingen påfyllnad av grundvatten utan det regn som kommer nu tas upp av växtligheten eller avdunstar. Om grundvattennivån blir för låg kan uttagskapaciteten minska och kvaliteten på vattnet försämras.
Vi ser att det finns risk för vattenbrist i vår kommun och uppmanar därför alla, både med egen brunn och med kommunalt vatten, att vara sparsamma med dricksvattnet, säger Anna Bergsten, VA-samordnare på Samhällsbyggnadskontoret. Tillsammans kan vi få vattnet att räcka genom att använda dricksvattnet smart.
SMHI varnar sedan ett par veckor för risk för vattenbrist i små vattenmagasin i Uppsala län vilket framförallt riktar sig till de med enskilt vatten från egen eller delad brunn.
Det finns även risk för brist på kommunalt dricksvatten och sedan en tid tillbaka råder bevattningsförbud i Östhammar, Öregrund, Gimo, Gräsö, Hargshamn och Hökhuvud. Bevattningsförbudet innebär att det kommunala dricksvattnet endast får användas till mat, dryck och hygien. På Gästrike Vattens hemsida kan du läsa mer om bevattningsförbudet och vad det innebär. Där hittar du även information om aktuellt vattenläge i kommunen. I Alunda och Österbybruk är risken för vattenbrist i nuläget liten men det kan ändå vara bra att tänka på hur man använder sitt dricksvatten.
Så här använder du vattnet smart
Det finns många små saker du kan göra för att spara på vatten. Nedan har vi listat några saker och på Gästrike Vattens hemsida kan du hitta fler tips för hållbar vattenanvändning.
- Stäng av kranen när du borstar tänderna eller rakar dig.
- Stäng av duschen när du tvålar in dig och masserar in schampo och balsam.
- Tappa upp vatten i en balja eller i diskhon när du diskar, sköljer grönsaker och skalar potatis.
- Fyll disk- och tvättmaskiner helt innan du kör dem.
- Ha en kanna vatten i kylen så slipper du spola i kranen tills vattnet blir kallt.
- Samla regnvatten i tunnor, dammar eller andra kärl och vattna dina växter med.
Tack för att du hjälper till med att vara sparsam med vårt gemensamma vatten!
Mer information
På SGU:s hemsida finns aktuell information om grundvattennivåer och på SMHI:s hemsida finns aktuella varningar om vattenbrist.