Gå till innehållet

Tills vidare råder bevattningsförbud för det kommunala vattnet i Östhammar, Öregrund, Gimo, Gräsö, Hargshamn och Hökhuvud. Läs mer på Gästrike Vattens hemsida

Vattenavstängning på Glimmervägen i Alunda ca kl. 13-18 . Läs mer på Gästrike Vatten´s hemsida.

ALUNDABADET:  Just nu har vi nått maxantalet besökare på Alundabadet. Det betyder att vi inte kan ta emot fler gäster för tillfället. Vi ber dig som är på väg hit att välja ett annat tillfälle. Tack för din förståelse!

Så gör vi Östhammars kommun till en tryggare plats

De allra flesta som bor och verkar i Östhammars kommun känner sig trygga, det visar resultatet från förra årets medborgardialoger. Arbetet med att skapa en tryggare kommun fortsätter. Under våren har trygghetsvandringar genomförts på flera platser i kommunen.

Förra våren genomförde vi medborgardialoger i flera av kommunens tätorter för att undersöka hur invånarna upplevde tryggheten i Östhammars kommun. De som inte hade möjlighet att närvara vid medborgardialogerna kunde istället lämna sina synpunkter och förslag via en enkät på kommunens hemsida.

Omvärlden upplevs osäker

Omkring 200 svar kom in, från vitt skilda områden. De flesta känner sig trygga där de bor och några hade förslag på hur kommunen kan bli en ännu tryggare plats.
  – Via trygghetsvandringarna har vi fått synpunkter och annan värdefull information till oss som vi kan använda i det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet, säger Oskar Johansson, brottsförebyggande samordnare.
Han berättar att en del av den oro som finns handlar om att omvärlden upplevs som osäker, vilket kan vara svårt att åtgärda inom ramen för kommunens verksamhet.
  – Vi har en löpande dialog med polisen och Östhammarshem för att vi tillsammans ska kunna stärka känslan av trygghet, säger han.

En tydligare bild

Som brottsförebyggande samordnare arbetar Oskar även med att samordna de insatser som sker inom skola, socialtjänst, fritid och teknisk förvaltning. Det innebär att kommunen delar med sig av den information vi har och tillsammans riktar insatser mot de problem som framkommer.
Några av de upplevda problemen är folk som buskör, ungdomar i grupp som upplevs stökiga och låg polisnärvaro.
  – Svaren från medborgarenkäten hjälper oss att få en tydligare bild av vilka områden som kan upplevas otrygga och när. Det kan exempelvis handla om torg, busshållplatser och andra ställen där ungdomar samlas på kvällar, säger Oskar.

Identifiera platser

Sedan fjolårets medborgardialoger har flera åtgärder vidtagits för att öka tryggheten på de olika orterna, till exempel med hjälp av förbättrad belysning och utökad kameraövervakning. Ett annat konkret resultat av medborgardialogerna är de trygghetsvandringar som genomförts i kommunens tätorter under våren.
  – Syftet med vandringarna är att invånare tillsammans med representanter för kommunen, polisen och Östhammarshem tillsammans ska kunna identifiera platser där det finns behov att göra åtgärder för att stärka tryggheten, säger Oskar.

Gemensam lägesbild

Medborgardialoger och trygghetsvandringar är inte de enda aktiviteterna som görs för att öka tryggheten i kommunen. Företrädare från kommunens olika verksamheter träffar regelbundet polisen för att prata om läget och vad som är aktuellt. Utifrån det skrivs en lägesbild.
  – En gemensam lägesbild är grunden för den samverkan som krävs för att vi ska kunna genomföra gemensamma insatser, säger Oskar.
Ofta nämns torg, busstationer, skolor och centrum som otrygga platser där ungdomsgäng samlas. Vid dessa ställen efterfrågas exempelvis ökad vuxennärvaro, nattvandring, kameror och bättre belysning. Ungdomsgårdar, föreningsliv och aktiviteter nämns som förslag till åtgärder för att komma till rätta med problem som skadegörelse, buskörning och droganvändning.
  – Det man kan göra själv är att prata med sina barn och ungdomar om detta, visa civilkurage, starta grannsamverkan och kontakta polis vid avvikelser, säger Oskar.

Kontakter

Publicerad
16 juni 2025
Senast uppdaterad
16 juni 2025
Ansvarig organisation
Kommunledningskontoret