Tillsammans för en lokal mat- och skördefest
Intresset är stort för en lokal mat- och skördefest, utbildningar, föreläsningar och nya samarbeten mellan lokala aktörer. Det är syftet med ett planerat samverkansprojekt i Östhammars kommun som ska presenteras för Leader Upplandsbygd.
Nyligen hölls ett möte för att inventera intresset för samverkan mellan lokala bönder och odlare, småskaliga förädlare och producenter av livsmedel. Innehavare av gårdsbutiker, caféer och restauranger var också inbjudna.
Utbildningar och föreläsningar
23 personer hade anmält sig för att delta och på agendan stod bland annat att fatta beslut om att lämna in en projektansökan till Leader Upplandsbygd, för att kunna stärka och organisera samarbetet mellan nämnda lokala aktörer. Bland annat diskuterades möjligheterna att skapa ett gemensamt varumärke och att kunna arrangera en årlig lokal mat- och skördefest. Att ordna utbildningar och föreläsningar är några av många andra idéer som ryms inom ramen för samverkansprojektet.
– Tanken på att kunna samlas kring olika aktiviteter och få komma ut på en gemensam marknad är fantastisk. Det är viktigt att vi som är bönder och lokala producenter syns och att fler förstår nyttan av att vi finns, säger Jennie Kjellberg, som har gårdsbutik på Fastbol gård.
Lokal beslutsgrupp
Intresset för att kraftsamla kring det lokalproducerade är stort och idéerna kring vad som är möjligt är många. En beslutsgrupp har bildats, bestående av en handfull lokala aktörer. Det är Malou Grabe, Östhammars företagarförening, Elina Elovsson, Perlinas mejeri, Ellinor Nordensten, Naturfantasten, Sabina Ståhl, Schrams Gelato, och Jennie Kjellberg, Fastbol gård.
Micaela Zackrisson är projektledare för en förstudie samt att skriva projektansökan.
– Det är en flerårig projektansökan i vilken deltagarna i beslutsgruppen ska formulera innehåll och planerade aktiviteter, säger hon.
Fokus på närproducerat
I början av nästa år kommer ansökan att skickas in till Leader Upplandsbygd och svaret på den beräknas komma under hösten. Under förutsättning att projektet beviljas medel kommer en projektledare att engageras och därefter kan arbetet starta.
– Det här är en viktig satsning på att lyfta fram den lokala maten och få till fler event med fokus på det närproducerade. Det kan bidra till att stärka Östhammars kommun och Roslagen som matdestination och förhoppningsvis ge fler affärsmöjligheter för aktörerna, säger Sofia Händel, från näringslivskontoret.