Gå till innehållet

Ett viktigt arbete för allas trevnad!

Killarna från EIA (enheten för integration och arbete) gör ett viktigt och avgörande arbete för allas trevnad, inte minst nu i sommar. Varje dag under sommaren plockar de fågelspill och gör det snyggt runt om på kommunens badplatser. En vanlig dag blir det cirka 100 kg fågelspill som plockas upp.

Flera hundra kilo bajs i veckan

Varje dag samlas gruppen runt 07:30 för att ta sig ut och genomföra både sanering och renhållningsarbete. Det innefattar spill från alla fåglar, sopning, trimning, städ av toaletter och omklädningsrum. Enheten sköter även all klippning av baden och ser till att bryggorna är säkra att bada ifrån. På morgonen avgörs det hur många man som behövs ute på plats och det är inte allt för sällan förstärkning kallas in för att kunna genomföra arbetet på ett smidigt sätt.

– Det här är ett av kommunens viktigaste jobb för att vi ska kunna ha folk som vill besöka våra badplatser, jag vill även tillägga att allt görs manuellt, det vill säga, vi plockar upp allt spill med sopkvastar och det är det som också fungerar bäst. På en hel vecka blir det cirka 500 kilo spill som plockas upp och det är bara inräknat på Gimobadet och Krutudden, säger Andreas Söderqvist, biträdande basenhetschef.

Ett härligt team

– Det är ett härligt och roligt gäng att arbeta med, alla är unika och bra på sitt sätt vilket gör de till ett bra team. Vi har både ordinarie personal, sommarjobbare och personer som arbetstränar, säger Andreas.

Punktinsatser

Det görs punktinsatser på Gimobadet och på Krutudden, detta för att det är där det rör sig mest fåglar. På de andra badplatserna finns det en planering för när man åker ut.

– Det största och viktigaste uppdraget är att få bort all spillning och störa fåglarna tidigt menar både Johan Söderlund, arbetsledare och Jari Mäkiniemi, arbetshandledare. 

Kontakter

Publicerad
10 juli 2024
Senast uppdaterad
10 juli 2024
Ansvarig organisation
Omsorgskontoret