Gå till innehållet

Betydelsefull dag i Östhammars kommun

Avsiktsförklaring för väg 288 undertecknas på onsdag!

Avsiktsförklaring för väg 288 undertecknas på onsdag!

Viktigt transportstråk
Trafikverket, Regionförbundet i Uppsala län, Landstinget i Uppsala län, Svensk Kärnbränslehantering AB och Östhammars kommun kommer att gemensamt underteckna en avsiktsförklaring för väg 288 mellan Hov och Börstil.

- Väg 288 är ett viktigt transportstråk för hela regionen, inte minst för kollektivtrafiken, säger  Arne Sandemo (M) ordförande i Regionförbundets styrelse. Därför är det strategiskt viktigt  att höja kapaciteten och trafiksäkerheten.

Syftet med avsiktsförklaringen är
att uttrycka parternas gemensamma intresse och avsikt att genomföra ombyggnaden av väg 288 snabbare än vad som anges i Länsplanen för regional transportinfrastruktur för Uppsala län 2010-2021.

- Denna avsiktsförklaring är en viktig milstolpe för att vägarbetet ska ha fortsatt hög prioritet för  hela länet, säger Jacob Spangenberg (C), kommunstyrelsens ordförande.

Förstudie finns för hela sträckan med dess fyra etapper. För närvarande pågår utbyggnad av etapp 1 Jälla-Hov som enligt planerna öppnas för trafik år 2012. Arbetsplan är igång  för etapp 2 Hov-Alunda, vägutredning pågår för etapp 3 Alunda-Gimo och en vägutredning kommer att påbörjas för etapp 4 Gimo-Börstil under senare delen av 2010.

- Det känns stärkande att vi i ett gemensamt initiativ och i samverkan kommit så här långt i vårt  arbete att få vägen tidigare ombyggd, säger Erik Weiman (M), ordförande i landstingsstyrelsen.

Svensk Kärnbränslehantering AB och dess ägare har för avsikt inom ramen för kärnavfallsprogrammet, att bidra till att förbättra den lokala miljön och infrastrukturen i Östhammars kommun genom att driva på utbyggnaden av väg 288.

- Såväl SKB som våra ägare kommer att ha verksamhet i regionen under många år framöver. Vi är därför angelägna om att det finns en väl fungerande infrastruktur, säger Claes Thegerström, vd hos SKB.

Medverkande

Lars Dahlman, Trafikverket
Arne Sandemo och Margareta Rönnblom, Regionförbundet i Uppsala län
Erik  Weiman, Landstinget
Claes Thegerström, SKB
Jacob Spangenberg, Östhammars kommun

Mer information om avsiktsförklaringen via
Regionförbundet, Margareta Rönnblom, tel 018- 18 21 09 och
Östhammars kommun, Andreas Lytter, tel 0173-86000.


Sirkka-Liisa Bergkvist
informationschef

Publicerad
7 september 2010
Senast uppdaterad
12 maj 2016