Gå till innehållet

Golden star till Östhammars kommun

Östhammar har vunnit en Golden Star. Det prestigefyllda priset delas årligen ut till åtta av de mest framgångsrika vänortsprojekten inom EU.

Östhammar har vunnit en Golden Star. Det prestigefyllda priset delas årligen ut till åtta av de mest framgångsrika vänortsprojekten inom EU.


Träffas över nationsgränser
Syftet med EU-programmet ”Europe for Citizens” är att medborgarna inom EU ska träffas över nationsgränserna och diskutera gemensamma frågor i projektform. Tanken är att detta ska uppmuntra och inspirera andra organisationer och kommuner att engagera sig på liknande sätt.

Kommunernas energi- och miljöarbete måste stärkas
- Vår utgångspunkt var att se hur man kan stärka kommunernas roll när det gäller att arbeta effektivt med energi- och miljöfrågor, berättar Stefan Edelsvärd, EU-samordnare i Östhammars kommun. Att vi nu fått pris för vårt arbete känns fantastiskt roligt. Jättekul!

Nio vänorter möttes i Östhammar
Konferensen som hölls i augusti 2009 genomfördes tillsammans med kommunens nio vänortkommuner i EU och hette ”Energy and Sustainable Development from a Baltic Sea Perspective.” Syftet med konferensen var att arbeta fram ett slutdokument med krav som senare skickades till alla ländernas regeringar och till FN: s klimat- toppmöte i Köpenhamn i december i fjol.

Över 120 deltagande
- Det kom ungdomar, politiker och tjänstemän från de deltagande länderna för att diskutera miljö- och energifrågor ut ett hållbarhetsperspektiv.  Över 120 personer deltog från våra olika vänortskommuner i Sverige, Finland, Estland, Lettland, Polen, Slovakien, Tyskland och Belgien, berättar Stefan Edelsvärd.

Konferensen ställer krav
Jakob Spangenberg, kommunstyrelsens ordförande i Östhammar deltog i konferensen och var också den som skrev på slutdokumentet med konferensens slutsatser och krav.

Östhammar ligger i framkant
- För Östhammars kommun är detta besked från EU utomordentligt stimulerande eftersom det visar på att vi ligger i framkant vad det gäller vårt energi- och miljöengagemang, betonar Jacob Spangenberg, kommunstyrelsens ordförande i Östhammar.

Prisutdelningen - Golden Stars 2010 Ceremony - sker den 17 november i Bryssel, på EU-kommissionen.

För mer information kontakta:
Stefan Edelsvärd, EU-samorndare:
070 - 77 95 111

Jacob Spangenberg, kommunstyrelsens ordförande:
070 – 252 01 42

Vill du läsa mer om projektet i Östhammar, finns en kortfattad beskrivning på engelska:
Report – Energy and Sustainable Development from a Baltic Sea Perspective
(Rapport – Energi- och hållbar utveckling från ett Östersjöperspektiv)

Vill du läsa om konferensens slutsatser som skickades till de deltagande ländernas regeringar samt till FN:s Klimatkonferens :
To the delegates of the United Nations Climate Change Conference in Copenhagen 7th-18th of December 2009

Publicerad
14 september 2010
Senast uppdaterad
12 maj 2016