Gå till innehållet

Hargshamnsbanan prioriterat byggprojekt

Tågbanan mellan Hargshamn och Örbyhus ska äntligen rustas upp. Harghamnsbanan är nu ett av Sveriges mest prioriterade byggprojekt och satsningen hoppas kunna ge fler arbetstillfällen för alla kommuner i området.
 
Nu ska tågbanan mellan Hargshamn och Örbyhus äntligen rustas upp. Harghamnsbanan är nu ett av Sveriges mest prioriterade byggprojekt och satsningen hoppas kunna ge fler arbetstillfällen för alla kommuner i området.
Hargshamnsbanan kommer inom kort att bli en viktig länk mellan järnvägen Stockholm-Sundsvall (Ostkustbanan) och E4 till Hargs djuphamn, Dannemora gruva och pappersbruket Holmen Paper i Hallstavik. Den första fasen i upprustningen beräknas vara klar i oktober i år och innebär att järnmalm från Dannemora gruva kan börja fraktas per tåg i högsta tillåtna hastighet till hamnen, för vidare export till i första hand Europa. Med vägtransporter skulle samma last kräva minst 100 lastbilstransporter fram och tillbaka per dygn.

- Att det här projektet är ett av de mest viktiga i Sverige visar på hur angeläget det är. Regionen kommer att utvecklas, fler arbetstillfällen skapas och samtidigt blir både säkerheten och miljön bättre, säger Jacob Spangenberg, ordförande i kommunstyrelsen i Östhammars kommun.

Upprustningen av tågbanan är indelad i två faser. I den första fasen rustar man upp själva tågbanan och i en andra fas bygger man ett nytt signalsystem ERTMS (European Rail Traffic Management System) som ska vara klart i december 2012. Signalsystemet ersätter dagens manuella trafikledningssystem där man ringer för att berätta att det kommer gods på spåret. En vinst med det nya signalsystemet är att man ökar kapaciteten och tillgängligheten på banan.

- På sikt hoppas jag på en ännu större utbyggnad och användning av Harghamnbanan, där vi förutom industritransporter kan införa persontrafik, tillägger Jacob Spangenberg.
Upprustningen innebär bättre säkerhet i och med att projektet ser över säkerheten vid plankorsningar mellan väg och järnväg och bättre miljö genom förbättring av bullerskyddet utefter banan. Det har varit ett otroligt gott samarbete och projektet har fortskridit snabbare än vi trott.

På bilden syns en del av beslutsfattarma från Östhammars kommun, Norrtälje kommun, Regionförbundet Uppsala län, Dannemora Dannemora Magnetit AB, Hargs Hamn AB, Holmen Paper AB och Trafikverket som står bakom själva upprustningen.  

Mer information om projektet finns på www.trafikverket.se

För ytterligare information, kontakta:
Jacob Spangenberg, Kommunalråd, Östhammars kommun
0702 – 52 01 42

Andreas Lytter, utredare, Östhammars kommun:
0705 – 98 85 58

Einar Schuch, regionchef Trafikverket Region Öst, 016-15 70 10
Kenth Nilsson, strateg järnväg/sjöfart Trafikverket region Mitt 026-14 46 76


 

Publicerad
29 juni 2010
Senast uppdaterad
12 maj 2016