Gå till innehållet

Klart med avtal om närvård

En ny närvårdsavdelning ska inrättas vid vårdcentrum i Östhammars kommun. Det framgår av den överenskommelse mellan Landstinget i Uppsala län och Östhammars kommun som undertecknades idag.

Klart med avtal om närvård i Östhammars kommun
En ny närvårdsavdelning ska inrättas vid vårdcentrum i Östhammars kommun. Det framgår av den överenskommelse mellan Landstinget i Uppsala län och Östhammars kommun som undertecknades idag.

- Det här är ett stort steg framåt, som innebär att invånarna i Östhammars kommun kommer att kunna få mycket mer av den vård de behöver nära där de bor, säger Jacob Spangenberg (C), kommunstyrelsens ordförande i Östhammars kommun.

Överenskommelsen innebär ett fortsatt gemensamt utvecklingsarbete inom områdena vårdprocesser kring äldre, barn och ungdom, psykiatri och beroendefrågor. En viktig del i detta är att inrätta en närvårdsavdelning.

Den nya närvårdsavdelningen ersätter den geriatriska avdelningen som fram till nu har funnits vid vårdcentrum. Avdelningen kommer att ha 18 vårdplatser, och kan ta emot till exempel äldre multisjuka för tillfällig vård dygnet runt.

Patienter som behöver komma till specialistvård inom geriatriken kommer i fortsättningen att hänvisas till Tierp och Uppsala.

- Detta rör dock bara ett fåtal. För de allra flesta som bor i Östhammars kommun innebär det här en förbättring, där de får närmare till vården än tidigare, säger Erik Weiman (M), landstingsstyrelsens ordförande.

Arbetsgivare för den nya vårdavdelningen blir Östhammars kommun, medan kostnaderna fördelas mellan landstinget och kommunen.

- Det centrala är att vi utgår från patienternas behov. För patienterna är det inte viktigt vilken arbetsgivare vårdpersonalen har. Det viktiga är att de får den vård de behöver så nära som möjligt. Och det kommer de att få, säger Erik Weiman.

Det återstår att lösa hur den nya närvårdsavdelningen ska bemannas.

- Vi vet i dagsläget inte exakt hur det här kommer att påverka personalen vid den befintliga geriatriska avdelningen. Men utredningen som ligger till grund för den nya avdelningen visar att det kommer att behövas vårdpersonal med kompetens inom palliativ vård och rehabilitering, säger Meta Falkeborn, verksamhetschef vid geriatriken, Akademiska sjukhuset.

Den nya avdelningen ska vara i drift senast den 1 januari 2011. Avtalet mellan Östhammars kommun och landstinget gäller i tre år med möjlighet till förlängning.

Ytterligare upplysningar:
Erik Weiman (M), ordförande landstingsstyrelsen, 070-691 60 26
Jacob Spangenberg (C), ordförande kommunstyrelsen Östhammar, 070-252 01 42
Niklas Rommel, tf hälso- och sjukvårdsdirektör, 070-628 61 88
Kenneth Lindholm, socialchef Östhammars kommun, 070-671 61 99
Meta Falkeborn, verksamhetschef geriatriken, Akademiska sjukhuset, 070-631 45 70

Jessica Elgenstierna, presschef Landstinget i Uppsala län,
070-611 39 51

 

Publicerad
3 juni 2010
Senast uppdaterad
12 maj 2016