Gå till innehållet

Maten ska bli godare!

Östhammars kommun har valts ut för att delta i Fokus Matglädje, ett projekt som går ut på att förbättra maten i kommunen.

Startar i höst
Östhammars kommun har valts ut för att delta i Fokus Matglädje, ett projekt som går ut på att förbättra den offentliga måltiden. Redan i höst satsar kommunen på utbildning för kökspersonalen och inför en dialog med alla som berörs av måltiderna på förskolor, skolor och äldreboenden. Målet är att förbättra måltiderna för både barn, ungdomar och äldre, och att höja statusen på verksamheten.


Hälsa och miljö
15 kommuner runt om i Sverige deltar i projektet Fokus Matglädje som i huvudsak bekostas av Jordbruksverket. Avsikten är att måltiderna i den offentliga verksamheten ska utvecklas och bli bättre, både ur hälsosynpunkt och ur miljösynpunkt. I Östhammars kommun deltar politiker, tjänstemän och kökspersonal för att på alla fronter ska uppmärksamma betydelsen av både matens kvalitet och tillagning.
Teori och praktik
Bland annat ska personalen fortlöpande erbjudas teoretiska och praktiska utbildningar och kurser och både skolledning, skolledare och kostchefer involveras i projektet liksom kommunens politiker.
Måltiden en upplevelse
- Det är många som äter sina dagliga måltider i kommunala förskolor, skolor, fritidshem eller på äldreboenden. Måltiden ska vara en upplevelse. En hållbar utveckling av måltiderna betyder att vi måste rikta in oss på ekologisk och närodlad mat, lagad från grunden, säger Jacob Spangenberg, kommunstyrelsens ordförande.
Kreativt och närodlat 
Annelie Wallén är måltidschef i Östhammars kommun.
- Redan idag lagar vi mycket av maten på plats i skolor och kök och maten får bra betyg, men alla kan bli bättre! Nu vill vi sätta den kreativa matlagningen i fokus och det här projektet uppmärksammar både vår personal och våra dagliga matgäster. Man ska njuta av maten. Därför hoppas jag att vi på samma gång som vi lyfter upp maten kan uppmärksamma miljön och tiden. Alla ska kunna äta god mat i sin egen takt – utan att behöva stressa sig genom måltiderna.

Den 1 december ska projektplanen vara klar och redan i höst kommer kökspersonalen att erbjudas utbildningar från Hushållningssällskapet.

För mer information kontakta:
Annelie Wallén, måltidschef
0702 – 62 08 20

Läs mer i brochyren från Fokus Matglädje 

Läs mer på Fokus Matglädjes webbplats

Publicerad
15 oktober 2010
Senast uppdaterad
12 maj 2016