Gå till innehållet

Ny kommunstyrelse i Östhammar

Igår den 9 november 2010 sammanträdde för första gången de direktvalda 49 ledamöterna i kommunfullmäktige som kommuninnevånarna röstade fram i valet i september.

Ny kommunstyrelse i Östhammar
Igår den 9 november 2010 sammanträdde för första gången de direktvalda 49 ledamöterna i kommunfullmäktige som kommuninnevånarna röstade fram i valet i september.
Då valdes Örjan Mattson (S) till ordförande i kommunfullmäktige, Kerstin Björck-Jansson (C) till vice ordförande och Urban Englesson (M) till 2:e vice ordförande.

Mandatperiodens finanskommunalråd blir Jacob Spangenberg (C), majoritetsråd Margareta Widén Berggren (S) och till oppositionsråd Anna-Lena Söderblom (M) till och med sommaren 2012, därefter träder Lennart Owenius (M) in för återstående delen av mandatperioden, det vill säga fram till hösten 2014.

Kommunfullmäktige är kommunens "riksdag"

Kommunfullmäktige är det högsta beslutande organet i kommunen och beslutar om budget och mål. De första viktiga uppdragen för ledamöterna i kommunfullmäktige igår var att:
• rösta fram vilka som ska sitta i kommunstyrelsen framöver
• välja kommunalråd
• utse en valberedning som ska föreslå vem som blir ordföranden i nämnder och styrelsen

Kommunfullmäktige kan beskrivas som en kommunal riksdag och på motsvarande sätt är kommunstyrelsen kommunens "regering". Kommunstyrelsen leder och samordnar planeringen och uppföljningen av den verksamhet som kommunen bedriver och ansvarar för kommunens ekonomi.

11 ledamöter i kommunstyrelsen

Det är 11 stycken ledamöter som kommer att sitta i kommunstyrelsen är:
Jacob Spangenberg (C) kommunstyrelsens ordförande
Margareta Widén Berggren (S) vice ordförande
Anna-Lena Söderblom (M) 2:a vice ordförande
Jonas Svensson (S)
Roger Lamell (S)
Sanne Eriksson (S)
Ingvar Skönstrand (S)
Bertil Alm (C)
Lennart Owenius (M)
Mats Sjöborg (FP)
Lars O Holmgren BoA)

Publicerad
10 november 2010
Senast uppdaterad
12 maj 2016