Gå till innehållet

Prestigefyllt EU-pris i Bryssel

Fred i Europa, engagemang bland medborgare och samarbete mellan länder stod i fokus när Östhammar fick ta emot sin Guldstjärna i Bryssel.

EU belönar varje år en Golden Star – Guldstjärna – till de mest framgångsrika projekten inom unionen. 2010 vann Östhammar pris som ett bland de åtta mest framgångsrika projekten bland tusentals deltagande.

Golden Star-pokalen delades ut vid en ceremoni den 17 november på Concert Noble i Bryssel, Belgien.

Engagerade invånare
De projekt som prisas med en Golden Star är de projekt som delfinansieras av ”Europe for citizens programme” vilket syftar till att engagera invånare från olika delar av EU. Med aktivt medborgarskap menas att man har ett aktivt samarbete över gränserna inom EU, skapar en ömsesidig förståelse mellan länder och kulturer och bidrar till att skapa en gemensam europeisk identitet.

De projekt som belönas delas in i tre olika kategorier:
- Town twinning projects
- Civil Society Projects
- Remembrance Projects

Åtta länder samarbetar
Östhammars projekt, ”Energi och hållbar utveckling ur ett Östersjöperspektiv” genomfördes 2009 med Östhammar som projektägare och med deltagare från Sverige och Finland, Estland, Lettland, Polen, Slovakien. Tyskland och Belgien.
Ett möte organiserades under sommaren 2009 med över 120 deltagare från de olika länderna där hållbar utveckling, energi- och miljöfrågorna diskuterades från ett lokalt perspektiv för att senare mynna ut i ett gemensamt underskrivet dokument som skickades ut till samtliga regeringschefer som deltog i FN:s klimatkonferens i Köpenhamn 2009.
Den gemensamma deklarationen är ett av många samarbeten mellan Östhammar och de andra sju länderna som även samarbetar i frågor som gäller miljöfrågor, sociala frågor, kultur, utbildning och turism.

Viviane Reading, vice ordförande i EU-kommissionen och Staffan Nilsson, ordförande i Sociala och Ekonomiska utskottet delade ut priset.

Se bildspel från ceremonin i Bryssel 

Läs mer om ceremonin i Bryssel i UNT

Vill du läsa mer om projektet i Östhammar, finns en kortfattad beskrivning på engelska:
Report – Energy and Sustainable Development from a Baltic Sea Perspective
(Rapport – Energi- och hållbar utveckling från ett Östersjöperspektiv)

Vill du läsa om konferensens slutsatser som skickades till de deltagande ländernas regeringar samt till FN:s Klimatkonferens :
To the delegates of the United Nations Climate Change Conference in Copenhagen 7th-18th of December 2009


 

Publicerad
22 november 2010
Senast uppdaterad
12 maj 2016