Gå till innehållet

Skolmedling ska lösa konflikter

Under två dagar anordnar Östhammars kommun en utbildning i skolmedling.


Två dagars utbildning
Under två dagar anordnar Östhammars kommun en utbildning i skolmedling.
Skolmedling är en metod för att hantera olika konflikter i skolan och att motverka mobbning. Elever involveras som medlare i konflikter som uppstår i skolan.

Elevernas inflytande ökar
- Eleverna tar ansvar för de konflikter som uppstår och ser till att konflikten blir löst på ett bra sätt. Det ökar också elevernas inflytande i skolans sociala miljö avsevärt, säger Stefan Enekvist, socialsekreterare i Östhammars kommun som tagit initiativet till utbildningen.

Agerar som stöd
Syftet med medling är att de som är inblandade i en konflikt, med stöd av en medlare, ska kunna försonas och komma överens om ett förhållningssätt som innebär att konflikten inte upprepas.

- Den som deltar i en medlingsprocess löser inte bara sina egna problem utan lär sig också hur man hanterar konflikter på ett positivt sätt, menar Stefan Enekvist.

För både lärare och elever
I medling är själva processen lika viktig som resultatet. En medling är frivillig och konfidentiell och medlarna kommer inte med råd till lösningar. Det är först de vuxna i och omkring skolvärlden som får utbildning och sedan slutligen eleverna själva som får utbildning till att vara medlare. Denna metod har använts med framgång i t.ex. Norge.

Samarbete mellan olika parter
Utbildningen är en del i ett större projekt som drivs av socialförvaltningen i Östhammars kommun – BUSS. BUSS står för Barn, Ungdom, Skola, Socialtjänst. Projektet syftar till att vidareutveckla samarbetet mellan socialförvaltningen och barn- och utbildningsförvaltningen.

Utbildningen genomförs den 2-3 september på Ekeby församlingshem mellan Gimo och Alunda.

 
Media är välkommen till utbildningens första dag (kl. 9:00 – 16:00).
Utbildare är Eleonore Lind och Lottie Wahlin från Institutet för Medlarutbildning i Sverige.

För mer information kontakta:
Stefan Enekvist
Socialtjänsten Östhammar
070-388 06 62

 

Publicerad
1 september 2010
Senast uppdaterad
12 maj 2016