Gå till innehållet

Större förståelse för flyktingar som lider av posttramautisk stress

Östhammars kommun har beviljats 1 200 000 kronor för att utbilda kommunens och landstingets personal som arbetar med flyktingar.

Östhammars kommun har beviljats 1 200 000 kronor för att utbilda kommunens och landstingets personal som arbetar med flyktingar.

Utvecklingsarbetet består både av utbildnings- och informationsinsatser och sker i samarbete med länets åtta kommuner, och Arbetsförmedlingen. Även Landstinget kommer att involveras i arbetet.


Traumatiska minnen

- Det handlar om att underlätta för nyanlända, invandrare och ensamkommande barn som kommer från länder med krig, otrygghet och kaotiska förhållanden. Många bär på traumatiska minnen. De medel som vi har fått ska förhoppningsvis göra oss kunnigare så att vi bättre förstår den bakgrund och de problem som många flyktingar bär på. Målet är att vi ska kunna känna igen möjliga symptom och på ett bättre sätt bemöta de personer som lider av PTSD, så kallat posttraumatiskt stresssyndrom, berättar Peter Nyberg, chef för arbetsmarknadsenheten i Östhammars kommun.

Personligt lidande

Flera forskare har påpekat att förekomsten av PTSD bland nyanlända invandrare är mycket hög. Posttraumatiskt stressyndrom medför inte bara personligt lidande för barn och vuxna utan innebär också stora svårigheter vad gäller inlärning, koncentration och förmåga att ta till sig information, vilket innebär att många personer inte har möjlighet att utbilda sig eller komma in på arbetsmarknaden.

Skapa förståelse 

- Vi vill skapa en förförståelse bland personalen som ska få verktyg och metoder för att hantera och förstå detta dilemma. De som dagligen arbetar nära flyktingar och nyanlända kommer att få en mer fördjupad utbildning i vad det innebär att leva med traman. De som arbetar mer indirekt med flyktingar och invandrare kommer att gå halvdagsseminarier där man utbildas i den situation som dessa människor kommer ifrån, vilken miljö man kommer ifrån. Det handlar om att utbilda allt från bibliotekarier och simhallsföreståndare till socialsekretare och personal inom förskola och skola.

För mer information kontakta:
Peter Nyberg, chef för arbetsmarknadsenheten i Östhammars kommun
070 – 20 69 544

Fakta: Posttraumatiskt stressyndrom, PTSD


Posttraumatisk stressyndrom, PTSD, kan drabba en person som varit med om exempelvis misshandel, våldtäkt, en olycka, krig eller en naturkatastrof. En behandling som visat god effekt vid posttraumatiskt stressyndrom är kognitiv beteendeterapi.
Posttraumatiskt stressyndrom förkortas till PTSD efter engelskans posttraumatic stress disorder. Det kan drabba dig om du varit med om en svår händelse som inneburit livsfara eller en allvarlig kränkning av din integritet. Det kan handla om:
• rån
• misshandel
• sexuella övergrepp
• olyckor
• naturkatastrofer
• tortyr
• krigshändelser
• svåra upplevelser under intensivvård
• en svår förlossning.
Traumat kan vara personligt, som misshandel i hemmet, eller opersonligt, som en olycka.
Vid posttraumatiskt stressyndrom återupplever du den traumatiska händelsen, blandat med känslor av skräck eller vrede. Återupplevelsen kan utlösas av yttre sinnesintryck eller händelser som påminner om traumat. Även barn och unga kan drabbas av posttraumatiskt stressyndrom.
Källa: Vårdguiden

 

Publicerad
19 november 2010
Senast uppdaterad
12 maj 2016