Gå till innehållet

Sverigebäst - vi tackar!

Mattesnillena på Frösåkersskolan mottar hyllningar från fullmäktigeförsamlingen.

Från vänster Samule Eriksson, Matilda Sundin, Thony Holmgren, Kerstin Björck-Jansson, Carl Smed och Per Callenmark.

 

 

 

- Jag vet inte om jag är så bra på matte egentligen, säger Samuel Eriksson ödmjukt, men det är ganska kul.

Jag träffar eleverna, mattesnillena, Sverigemästarna, på Söderögården, strax innan de ska mottaga kommunfullmäktigeförsamlingens gratulationer för sina prestationer. De stolta lärarna Per Callenmark och Thony Holmgren ska naturligtvis också få välförkänt beröm, blommor och applåder för sin framgångsrika coachning.

- Vi delade upp uppgifterna och var det någon uppgift vi inte klarade så lämnade vi den till Carl, säger Matilda Sundin med ett stort leende.

Det hela började på Frösåkersskolan och en inbjudan att delta i Phytagoras Quest. Thony Holmgren nappade på inbjudan och arrangerade en individuell mattetävling på skolan. De tre med bästa resultatet fick bilda laget som nu med facit i hand bevisat sig hålla hela vägen.

- Jag ska fortsätta med matte på Tekniskt gymnasium, säger Carl Smed övertygande, jag ska doktorera i ämnet.

Så var det regionfinal i Uppsala och Frösåkersskolans lag fick 33 rätt av 35 möjliga och uppdraget att representera Uppsala län i den nationella tävlingen i Malmö.

- Ni är inga dussinmänniskor, säger t f barn- och utbildningschef Hans Oscarsson i sitt hyllningstal till eleverna. Ni är trettonmänniskor och vi kan vara stolta över er och våra lärare som kunnat stimulera er med nya utmaningar.

På den stora finalen deltog 276 skolor från hela landet. Tävlingen var upplagd i tre delar. I den första tilldelades sju tal som skulle lösas inom en viss tid. Därefter ytterligare sju tal på tid och sist en avancerad uppgift att lösas så snabbt som möjligt. Allt detta resulterade i att laget kammade hem 29 poäng av 33 möjliga.

- Samuel var ett busfrö i sjuan, säger Per Callenmark, han var snackig. Men jag upptäckte ganska snart att han var begåvad och rysligt snabb i huvudräkning.

- Både Matilda och Carl har varit duktiga elever som jag undervisat sedan åttan, säger Thony Holmgren. Carl har bott i USA en tid och låg före våra elever i matte då familjen flyttade tillbaka till Östhammar. Han har läst gymnasiematte i högstadiet, fortsätter Thony stolt.

Matilda har kommit in på Wilhelm Haglunds gymnasiet till hösten och Samuel ska gå på Teknikskolan. Eleverna vann för övrigt över lärarna som också fick delta i tävlingen.

Det blev tal, hyllningar, blommor och presentkort från mötesordföranden Kerstin Björck-Jansson, barn- och utbildningsnämndens ordförande Lennart Owenius.

- Att vara bäst när det behövs är bättre än bra, säger Hans Oscarsson och gratulerar eleverna som lyft skolans status tack vare sina prestationer.


Sirkka-Liisa Bergkvist

Publicerad
11 juni 2010
Senast uppdaterad
12 maj 2016