Gå till innehållet

Alla barn förtjänar en vit jul

Kampanjen Vit Jul uppmanar vuxna att vara nyktra i tre dagar - 24, 25 och 26 december.
 
 



Det ska vara kul med jul

Julen är främst barnens högtid, med julklappar och mer tid med familjen.  Enligt Folkhälsoinstitutet lever emellertid ungefär vart femte barn Sverige med föräldrar som har en riskfylld alkoholkonsumtion och många barn upplever julen som djupt obehaglig.

Här kan du läsa mer om hur du kan få hjälp vid missbruk och beroende. 

Riskbruket ökar mest

Cirka 700 000 svenskar dricker alkohol på ett sätt som kan leda till sociala och medicinska problem. Och runt 385 000 barn växer upp i Sverige med föräldrar som har ett riskfyllt drickande.

- Riskbruket är det som ökar mest och likaså skador till följd av alkohol. Några orsaker är att det har blivit lättare att få tag i alkohol och att det finns en mer tillåtande attityd till att dricka. Du behöver bara slå upp en tidning för att se annonser för olika sorters alkohol, säger Frida Hansson, folkhälsostrateg i Östhammars kommun.

Vad är riskbruk?

Med riskbruk menas i Sverige en alkoholkonsumtion som överstiger 14 standardglas alkohol per vecka för män och 9 standardglas för kvinnor. Hög alkoholkonsumtion, riskbruk, är en etablerad riskfaktor för ohälsa och ökar såväl sjuklighet som skador och dödlighet i ett stort antal sjukdomar.

Alla barn har rätt till en vit jul!

Vit Jul är en kampanj för att få fler att avstå alkohol under julen. När skolor, fritidsgårdar och fritidsaktiviteter håller stängt under julen försvinner ett andningshål för många barn som lever i missbrukarfamiljer. På Sverigekartan på startsidan på www.vitjul.se kan du se vad som händer i din närhet!

Vi skriver under:

Kommunstyrelsen genom
Margaretha Widén Berggren (S)
Jacob Spangenberg (C)
Anna-Lena Söderblom (M) 

Hur har du det med alkoholen - testa dig själv

Vad händer i kroppen när du dricker alkohol

Publicerad
12 december 2011
Senast uppdaterad
12 maj 2016