Gå till innehållet

Curry stroganoff ett vinnarrecept


Yvonne Grehn hade vinnarreceptet

Yvonne Grehn kökschef på Hammarskolan i Gimo har framgångsreceptet. Nu har hon vunnit en plats i Arlas tävling "Kock i skolan" med sitt recept på Curry Stroganoff.

Höja kvaliteten på skolmaten

Hela våren har skolkockar i hela Sverige tävlat och en jury har nu utsett de 20 bästa bidragen. Priset? Under en heldag i höst bjuds vinnarna på kunskap och inspiration till att höja kvaliteten och stärka samarbetet i skolköken.

Falukorv, crème fraiche och curry

- Tävlingen riktade sig till landets skolkök med uppmaningen att skicka in ett säkert kort, det vill säga ett recept som visat sig gillas av eleverna på skolan, berättar Yvonne Grehn. Receptet skulle innehålla en produkt från Arla och Yvonne valde crème fraiche.

- Vinsten är en middag hos Restaurangakademien i Stockholm, säger Yvonne Grehn, och dagen därpå får jag en vidareutbildning i att ytterligare höja skolmatens kvalitet. De övriga 19 vinnarna finns på plats och det blir spännande att få byta erfarenheter med dem.

Utbildningen hos Restaurangakademien leds av Andreas Hedlund som korades till årets kock 2002 och Karin Lindgren som är kökschef på Farsta gymnasium och vinnare av ”Guldko” 2007 också den en arlatävling. Receptet finns här nedan. Tänk på att den är för 100 personer!

Currystroganoff

Observera - 100 portioner

8 kg Falukorv, tärnad
7 l grönsaksbuljong
3 l creme fraiche
0,75 dl curry
2,5 kg purjolök
3 kg äpple, tärnat
smör & rapsolja
salt
peppar
maizena

Bryn den tärnade falukorven. Hetta upp curry i smör & rapsolja, häll i den brynta falukorven och grönsaksbuljongen. Låt koka några minuter. Tillsätt purjolöken, cremefraiche och sist äpplena. Red av med maizena och smaka av med salt och peppar. Serveras till nykokt pasta.

Läs mer på Arlas hemsida om vinnarna i Kock i skolan

Andra ”säkra kort”, mat för skolbarn


Publicerad
27 juni 2011
Senast uppdaterad
12 maj 2016