Gå till innehållet

Österbybruks herrgård får besök av kulturministern

Östhammars kommun har bjudit in kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth för att besöka herrgårdsområdet i Österbybruk för att diskutera herrgårdens utveckling.



På initiativ av riksdagsledamot Agneta Gille (S) kommer diskussioner att föras huruvida staten kan ta över ägandet och förvaltningen av Österbybruks herrgård. Idag ägs herrgården av Bruno Liljefors stiftelse. Enligt Riksantikvarieämbetet skulle Statens fastighetsverk vara en lämplig förvaltare av Österbybruks herrgårdsmiljö. I dag bedöms det som den enda möjliga lösningen för att Österbybruks herrgårdsmiljö ska kunna bevaras och även för att säkra områdets framtida långsiktiga förvaltning.

Pressinbjudan
Press och media inbjuds att delta vid ministerns rundvandring på herrgårdsområdet i Österbybruk.
Datum: Lördagen den 21 maj 2011
Tid: Från 11.30

Inbjudan till idrotts- och kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth. 

Deltagarlista till möte på Österbybruks herrgård den 21 maj 2011  

För mer information kontakta Annelie Sumén, koordinator

0173 – 861 35

Fakta & bakgrund
Senast 2008 uppvaktade Bruno Liljefors stiftelse regeringen i sällskap med Östhammars kommun, Regionförbundet, Länsstyrelsen i Uppsala län och Riksantikvarieämbetet. Kravet som så ställdes var att Fastighetsverket tar över ansvaret för byggnaderna. Så har Fastighetsverket gjort i Lövstabruk. Österbybruks herrgård är klassat som byggnadsminne, det vill säga att det är kulturhistoriskt värdefulla byggnader, miljöer och anläggningar som byggnadsminnesförklarats enligt bestämmelser i kulturminneslagen. Det betraktas vanligen som det starkaste kulturhistoriska skyddet bebyggelse i Sverige kan åtnjuta Här finns herrgårdsmiljö och bruksgata med byggnader från 1700- och 1800-talen och världens bäst bevarade vallonsmedja, park med Bruno Liljefors ateljé, ett orangeri och köksträdgård.

 

Publicerad
19 maj 2011
Senast uppdaterad
12 maj 2016