Gå till innehållet

Ekonomin i fokus när alla 18-åringar får utskick

18-åringar får tips och bra råd

Att flytta hemifrån, köpa ny mobil och risker med att ta dyra sms-lån; pengarna i våra liv spelar en central roll. Det vet May Strandberg, som är konsumentrådgivare i Östhammars kommun och har en lång erfarenhet av att öka allmänhetens kunskaper i privatekonomi. Från och med i vår kommer alla 18-åringar i kommunen att få ett utskick med korta tips och bra råd för den som snart ska klara sig ekonomiskt på egen hand.

Var försiktig med avtal

- Idag är det extra viktigt att få information och råd tidigt – innan man går in i ett avtal och sätter sitt namn på något som man får leva med under ett antal år. Det kan handla om mobiltelefoni, internetuppkopplingar och andra avtal man egentligen inte har råd med. Jag vill passa på att upplysa och informera en målgrupp som är på väg ut i livet.

Pengarna och livet

May Strandberg har redan börjat året med att skriva månadskrönikor om privatekonomi och konsumenträtt i Östhammars Nyheter och hon erbjuder alla intresserade att gå en studiecirkel i vardagsekonomi, i samarbete med de studieförbund som är aktiva i vår kommun.

Läsvärt

 
Förra året presenterade Finansinspektionen sin undersökning om hushållens grundläggande kunskaper när det gäller räknefärdighet och finansiell förmåga. Deltagarna i undersökningen var ett representativt urval av svenskar i åldern 18-79 år. Syftet var bland annat att belysa sambandet mellan räknefärdiget, finansiell förmåga och privatekonomiska beslut. Några av frågorna som ställdes var:

  1. En bilhandlare erbjuder en begagnad bil för 60000 kr. det är 2/3 av vad den kostade som ny. Hur mycket kostade bilen som ny? (28,6% svarade fel).
  2. Fem personer vinner ett lotteri och ska dela på vinsten. Om vinsten är 2 miljoner, hur mycket får var och en? (19,4 % svarade fel).
  3. Anta att du har 200 kr på ett sparkonto. Räntan är 10% om året och sätts in på samma konto. Hur mycket har du på kontot efter två år? (49,2 % svarade fel).

    Rapporten finner du på följande länk:

    http://www.fi.se/upload/60_Konsument/raknefardighet_finansiell_formaga_110126.pdf 
     
Publicerad
30 januari 2012
Senast uppdaterad
12 maj 2016