Gå till innehållet

Kommunen gillar engagerad personal

Revisorernas granskning visar att många anställda inom Östhammars kommun har bisysslor. För att få en samlad bild av bisysslorna föreslår personalkontoret att samtliga anställda får fylla i en blankett en gång per år där eventuella bisysslor ska redovisas.

Personalkontoret föreslår tydligare rutiner för att få en samlad bild av anställdas bisysslor.  

-         I grund och botten tycker vi att det är bra med engagerad personal, men vi måste hitta en metod så att vi följer lagen, säger Gun Klang, kansli- och personalchef. 

-         När våra förtroendevalda revisorer aviserade om undersökningen anade jag att de rutiner som gäller idag inte skulle vara tillräckliga för att ge en samlad bild av vilka som har bisysslor i vår kommun. Därför påbörjades en översyn av rutinen, säger Gun Klang och vi kan nu presentera ett förslag.

Efter att vi fått ta del av revisorernas rapport, har vi fått bekräftat att vi verkligen behöver nya rutiner. Föreslag till nya rutiner och regler har därför presenterats för ledningsgruppen och kommer härnäst att beslutas om på personalutskottet och kommunstyrelsen.

-         Vi har rutiner redan idag, som finns i personalhandboken och som vi informerar våra nyanställda om, berättar Gun Klang. Ansvaret för rutinen är delegerat till den närmaste chefen, som innebär att ha kunskap om bisysslorna samt godkänna dem. 

Revisorerna i Östhammars kommun har granskat hur bra kontroll kommunen har på anställdas bisysslor. Enligt lagen om offentlig anställning och vårt kollektivavtal så får en kommunanställd inte ha en bisyssla som kan vara förtroendeskadande, konkurrerande eller hindrande för arbetsuppdraget.

Revisorernas granskning visar att många anställda inom Östhammars kommun har bisysslor. Det handlar till exempel om anställda som har en enskild firma, är engagerade i en bostadsrättsförening eller sitter i något bolags styrelse. 

-         Den nya rutinen innebär att närmaste chef fortfarande ska godkänna bisysslan i fråga om den är hindrade för den anställdes uppdrag, säger Gun Klang, men personalkontoret ska avgöra om bisysslan kan vara förtroendeskadande eller konkurrerande.

För att få en samlad bild av bisysslorna föreslår personalkontoret att samtliga anställda får fylla i en blankett en gång per år där eventuella bisysslor ska redovisas. Därefter kommer dessa att sammanställas och analyseras.

Anmälan och godkännande av bisysslor har hittills oftast gjorts muntligen, men vi föreslår att anmälan ska vara skriftlig, liksom godkännandet och följas upp årligen, säger Gun Klang.

Publicerad
14 juni 2012
Senast uppdaterad
12 maj 2016