Gå till innehållet

SkolmatsGastro 2012, vi är med och tävlar

Till vardags lagar våra skolkockar mat till alla de elever som dagligen äter på kommunens skolrestauranger. Sedan kom inspirationen och nu har tre av kommunens skolkockar anmält sig till SkolmatsGastro 2012.

Varje dag serveras 1 195 700 skolmåltider i Sveriges skolor. Bakom planering och tillagning står 15 700 skolkockar. Deras insatser är oerhört viktiga för barnens ork och prestationer under en skoldag.

Nu har tre av Östhammars kommuns skolkockar anmält sig till Skolmatsgastro 2012. Laget består av Annika Rohdin, Olandsskolan, Yvonne Grehn, Hammarskolan, Åsa Pettersson, Rubinens förskola.

Annika Rohdin, vad är ett SkolmatsGastro?


Det är en tävling i skolmat. Samtidigt är det ett bra tillfälle att visa upp hur bra skolmaten verkligen är och höja statusen på den. Det finns en stämpel att många klagar på skolmaten men det är lite av en myt, det är nåt gammalt som sitter i.

Hur kom ni på idén med att tävla i Skolmatsgastro?

Vi hade en föreläsning med Kurt Weid, grundare till tävlingen och det svenska kocklandslaget. Vi blev vi både inspirerade och intresserade och på den vägen är det. Vi är nu ett lag på tre personer från två olika skolor och en förskola i kommunen. Vi kände bara varandra lite grann innan men inte lika bra som vi kommer att göra innan det hela är över.

Hur går tävlingen till?

Uppgiften går ut på att göra i ordning en veckomatsedel som ska vara näringsberäknad och kostnadsberäknad. Det får kosta max 10 kronor per person och dag. Och om man lyckas gå vidare till final väljer laget ut tre av de rätterna som ska lagas under finalen.

31 januari skickas recepten in

Vi ska skicka in vårt bidrag senast den 31 januari, med ett  kompendium med recept och bilder som vi har satt ihop helt själva.

Finns det en jury som bedömer bidragen?

Ja, det är en expertjury som bedömer insatserna. Juryn består av: 

Kurt Weid, grundare av Skolmatsgatro
Karin Lidén, ordförande i Kost och Näring en branschorganisation för måltidspersonal
Josefina Bodin, Skolmatsakademin
Susanne Dahl, en av vinnarna från förra året
Paul Svensson, tv-kocken från skolmatsakuten


Tävlingsbidragen

Sejfilé i kokos och citrussymfoni med en doft av ingefära
Sqaushpiccata m tomatsalsa & pärlcouscous
Tomat & basilikasoppa m skinkströssel & vit fiberpasta, serverat med ostsnurra


Bakgrundsfakta

SkolmatsGastro - för skolkockar i hela landet

SkolmatsGastro är en tävling för skolkockar. Till final går fem tävlande lag, tre skolkockar i varje lag. De tävlande lagen ska inte bara laga god mat de ska också klara närings- och kostberäkning samt tillaga allt på tid inför en sittande jury.

Expert-jury på fem personer

Uttagningsjuryn består av;
Kurt Weid – köksmästare på Lantmännen Cerealia
Karin Lidén – ordförande i Kost och Näring
Josefina Bodin – skolmatsakademin
Susanne Dahl – en av vinnarna i förra årets SkolmatsGastro
Paul Svensson – kökschef och tv-kock,

samt en gästjury på 40 personer som bland annat består av barn från finalskolorna, kommunala befattningshavare och kostchefer.
I finalen lagar skolkockarna tre rätter från recept för minst 100 personer där snittkostnaden per måltid inte får överstiga 10 kronor.

6 februari semifinal, 24 april final

Den 6 februari utser juryn vilka 5 lag som går till final. Finalen, den 24 april, avgörs i Stockholm på Gastronordmässan.



 
Publicerad
23 januari 2012
Senast uppdaterad
12 maj 2016