Gå till innehållet

Vägverket har sin vägutredning för sträckan GIMO-Börstil klar


Passa på att läs och tyck till. Utredningen finns utställd på Gimo bibliotek, Östhammars bibliotek och i kommunhuset i Östhammar

Flygfotografiet ovan visar cirkulationsplatsen vid Skeke där befintlig och ny väg korsar varandra i en cirkulationsplats. Fotografiet är taget i maj 2012.

4000 fordon dagligen

Sträckan mellan Gimo och Börstil trafikeras av cirka 4000 fordon/årsmedeldygn. Sommartid belastas emellertid vägen tidvis av omfattande turisttrafik till kusten och till det stora antalet fritidshus som finns i kustområdet. Vägen är olycksdrabbad och håller bitvis låg standard vad gäller trafiksäkerhet och framkomlighet.

Gimo - Börstil den sista etappen

Vägen är ett prioriterat projekt i Länsplanen för transportinfrastruktur i Uppsala län och ombyggnation av en första etapp mellan Jälla och Hov pågår. Trafikverket planerar att åtgärda hela sträckan i fyra etapper. Den etapp som vägutredningen omfattar, Gimo-Börstil, är den sista etappen som kommer att åtgärdas. Etappen var tills nyligen finansierad med 215 miljoner kr i nu gällande Länsplanen för transportinfrastruktur. Den har nyligen skjutits på framtiden då etappen mellan Jälla-Hov blivit mer kostsam än beräknat. 

Olika alternativ eller "korridorer"

Trafikverket har gjort en vägutredning med en miljökonsevensbeskrivning (MKB) för väg 288 mellan Gimo och Börstil. Syftet med vägutredningen är att jämföra olika tänkbara korridorer för en framtida utbyggnad/ombyggnad av vägen. Länsstyrelsen har godkänt MKB:n 2012-05-10.

Trafikverket tar ställning efter inkomna synpunkter

När utredningen ställts ut kommer alla skriftliga inkomna synpunkter att behandlas i en samrådsredogörelse. Länsstyrelsen kommer att yttra sig om vägutredningen och Trafikverket ta ställning till vilket alternativ man kommer att fortsätta jobba med i nästa skede.

Lämna synpunkter på utredningen

Trafikverket önskar få in synpunkter och yttranden på framtagna vägutredningen senast 2012-06-21 antingen:

  • eller via post till Trafikverket Region Öst, Att Maria Karimi, Box 1140, 631 80 Eskilstuna

Vägutredningen finns tillgänglig under perioden 4 juni – 21 juni 2012 digitalt på Trafikverkets hemsida www.trafikverket.se/vag288 under Gimo- Börstils dokument. Du kan läsa utredningen kapitelvis på webben eller så finns utredningen i tryck att läsa på:

  • Östhammar bibliotek
  • Gimo bibliotek
  • Kommunhuset i Östhammar
Publicerad
4 juni 2012
Senast uppdaterad
12 maj 2016