Gå till innehållet

30 sökande till förstelärare

Nu har ansökningstiden gått ut för de åtta förstelärare som kommunen får statligt bidrag för.

- Glädjande nog har vi fått 30 stycken ansökningar, säger barn- och utbildningschef Lisbeth Bodén. Vi i referensgruppen kommer snarast att påbörja vårt arbete med uttagning av förstelärarna, som rekryteras från vår befintliga lärarkår.

Att vara så kallad förstelärare innebär att ha egen undervisning 90% och därutöver ingå i ett nätverk för alla förstelärare i kommunen, där de tillsammans kan till exempel arrangera olika forum för erfarenhetsutbyte och driva utvecklingsprojekt. Vidare innebär det att man behöver vara uppdaterad på aktuell forskning och kunna leda lärande samtal och handleda kollegor.

- Vår förhoppning är att förstalärarna ska locka unga till lärarutbildningarna och på sikt lyfta resultaten i skolan, säger Lisbeth Bodén.

Det statliga bidraget innebär att kommunen betalar en grundlön och staten lägger 5000 kr extra per månad. Staten vill att fler lärare ska kunna göra karriär och tjäna mer. Barn- och utbildningsförvaltningen vill att förstelärare ska utveckla sin egen och skolans praktik.

- Vi har inte styrt varken ämne eller stadie för förstelärarna i första skedet, säger Lisbeth Bodén. Referensgruppen kommer att arbeta vidare utifrån inkomna ansökningar.

Kommunens första förstelärarna beräknas starta sitt uppdrag den 1 november i år.

Referensgruppen  

Lisbeth Bodén, barn- och utbildningschef
Irmeli Bellander, verksamhetschef för gymnasieskolan
Birgittas Svantesson, verksamhetsledare för förskolan
Joakim Svensson, utredare/strateg

Publicerad
8 oktober 2013
Senast uppdaterad
12 maj 2016