Gå till innehållet
Gästrike vatten har fått tillbaka provsvaren som visar att vattentäkten inte har påverkats av oljeutsläppet.Under eftermiddagen återgå ordinarie försörjning av dricksvatten. För mer information se Gästrike Vattens hemsida

Gör dig synlig!

Hösten är här på riktigt. Underbart tycker en del – deprimerande tycker andra.

Vi har upplevt några kalla morgnar och det finns nog ingen återvändo – mörkare tider väntar. På söndag den 27 oktober drar vi tillbaka klockan en timme.

- Plocka fram reflexerna och gör hela familjen synlig i trafiken, säger Solfrid Aagedal-Sundberg på Tekniska förvaltningen. Reflex är en billig livförsäkring!

- En cykel som används i mörker ska ha ska lyse, både fram och bak, säger Olle Rehn, närpolischef. Det är svårt som bilförare att upptäcka en cyklist i mörkret och det är billigare att skaffa lysen än betala böter.

Gatubelysningen tänds automatiskt

Gatubelysningen på samtliga orter styrs av ett tändsystem som känner av "mörkret" i atmosfären. På vissa orter har byte av sådana system gjorts, men det kan finnas några gamla kvar som behöver bytas ut.

- Vi tar tacksamt emot mejl eller telefonsamtal med tips om var lampor är trasiga eller inte tänds med den automatik som installerats, säger Solfrid Aagedal-Sundberg. Vi kommer inte att byta ut enstaka lampor på en gång, utan samlar ihop och gör sedan en beställning för bytena.

Fakta

Ge bilföraren en chans!
Med reflexer syns du på ungefär 125 meters håll i mörker om du möter en bil med halvljuset påslaget. Då har föraren god tid på sig att sakta in. Om du saknar reflexer och har mörka kläder, syns du inte förrän bilen är 20-30 meter från dig.

Se till att cykeln syns!
Om du cyklar när det är mörkt, måste cykeln enligt lag ha både belysning och reflexer. Reflexen fram ska vara vit, reflexen bak ska vara röd. Reflexerna åt sidan ska vara orangegula eller vita. Strålkastaren eller lyktan som är riktad framåt ska ge fast vitt eller gult ljus. Baklyktan ska ge rött ljus.
Källa: Trafikverkets webb

Undvik böter!
Cyklist utan lyse i fram bötfälls av polisen med 500 kr och med samma belopp om det saknas lyse i bak.
Källa: Polisen

Publicerad
21 oktober 2013
Senast uppdaterad
12 maj 2016