Gå till innehållet
Gästrike vatten har fått tillbaka provsvaren som visar att vattentäkten inte har påverkats av oljeutsläppet.Under eftermiddagen återgå ordinarie försörjning av dricksvatten. För mer information se Gästrike Vattens hemsida

Gräsöfonden delar ut Kulturmarkspris

Gräsöfondens Kulturmarkspris 2013 har tilldelats Lars-Gunnar Bråvander.

Lars-Gunnar Bråvander har vistats under många år på Gräsö. Han har utforskat öns naturvärden och under många år arrangerat kurser för studenter från Stockholms för att kartlägga öns natur- och kulturvärden. Lars-Gunnar var också en av de tidiga idégivarna till Gräsöfonden. Grundidén att sommargästerna och fastboende skulle erbjudas möjlighet att vara med och bekosta den fina vården av landskapet, drev på idén om Gräsöfonden. Lars-Gunnar är en flitig användare av de slåtterbalkar Gräsöfonden har till utlåning och bidrar till upprätthållandet av Gräsöns kulturlandskap.

Genom detta årliga Kulturmarkspris stödjer Gräsöfonden de som bor och verkar på Gräsö, de som håller landskapet öppet, bidrar till natur- och kulturvärdens bevarande och ökar intresset för att vårda och bruka landskapet på ön.

- Vi har på vårt styrelsemöte fredag 10 oktober konstaterat att Lars-Gunnar Bråvander gör och har gjort insatser på ett mycket bra sätt i linje med våra kriterier, säger Jacob Spangenberg, ordförande i Gräsöfonden.

Lars-Gunnar Bråvander, årets Kulturmarkspristagare

Fakta om Gräsöfonden

Gräsöfonden är en stiftelse som bildades 1995 av Östhammars kommun och Upplandsstiftelsen. Fondens huvudsakliga uppgift är att bevara och vårda kulturlandskapet i Gräsö socken. Detta görs bland annat genom att fonden stödjer verksamhet som bevarar och utvecklar betes-, ängs- och åkermarker samt skapa förståelse för odlingslandskapets natur– och kulturvärden.

Gräsöfonden förvaltas och företräds av en styrelse, där det sitter representanter för såväl lokala som regionala intressen. Förutom styrelsen finns det även en arbetsgrupp som bidrar med konstruktiva idéer och ser till att förslagen blir verklighet.

Publicerad
10 oktober 2013
Senast uppdaterad
12 maj 2016