Gå till innehållet
Gästrike vatten har fått tillbaka provsvaren som visar att vattentäkten inte har påverkats av oljeutsläppet.Under eftermiddagen återgå ordinarie försörjning av dricksvatten. För mer information se Gästrike Vattens hemsida

Hallå där Lisbeth Bodén...

Antagningarna för gymnasieskolor i länet är nu klara. Vi frågar barn- och utbildningschefen i kommunen varför det ser ut just så här.

Ser att antagna till gymnasier i kommunen ökat från 89 förra året till årets 129. Innebär det att fler kommunungdomar väljer gymnasieskolorna i kommunen?

- Forsmark har för första gången i år startat upp sitt Teknikprogram för år ett. Där finns 34 antagna studenter varav 13 kommer från egen kommun. Det har även blivit en ökning på Bruksgymnasiet jämfört med 2012. 

Vad kan det bero på att endast 40 % av våra sökande väljer en högskoleförberedande utbildning?

- Om vi plockar bort de ungdomar som kommer från annan kommun, så har vi 108 egna studenter varav 55 har valt högskoleförberedande program, ca 50%. Men vi har bra yrkesprogram på våra gymnasieskolor. Det vi inte vet i dagsläget är hur många av våra ungdomar som valt högskoleförberedande program i annan kommun.

Hur kan det komma sig att bruksgymnasiets Naturprogram intresserar färre, medan Teknikprogrammet på Forsmarksskola ökat med 32 sökande?

- Anledningen är troligen att Forsmarksskola har erbjudit sitt program i år, redan från år ett och att det är ett bra program.     

Varför har det blivit så många fler (+16) sökande på Samhällsvetarprogrammet?

- Det beror på att programmet har fått ett gott rykte med bra utbud och flexibla individuella val.

Sirkka-Liisa Bergkvist

Publicerad
30 augusti 2013
Senast uppdaterad
12 maj 2016