Gå till innehållet
Gästrike vatten har fått tillbaka provsvaren som visar att vattentäkten inte har påverkats av oljeutsläppet.Under eftermiddagen återgå ordinarie försörjning av dricksvatten. För mer information se Gästrike Vattens hemsida

Hallå där Peter Nyberg...

Kommunfullmäktige sammanträder i kväll för att bland annat ta ställning till ett optionsavtal för Källörstomten. Du kan lyssna på mötet via webbradio.

Kommunfullmäktige sammanträder i kväll för att bland annat ta ställning till ett optionsavtal för Källörstomten. Du kan lyssna på mötet via webbradio.

 

Kommunchef Peter Nyberg

Varför ska det byggas hotell och bostäder på Källörstomten?

- Det finns ett planprogram för "Östhammars sjöfront" där Källörstomten ingår, liksom Sjötorget som invigdes i somras, Cirkusplatsen med mera. Det antogs av Kommunfullmäktige hösten 2009. I planprogrammet anges att kursgård, spa, friskvård, hotell alternativt bostäder bedöms lämpliga på Källörstomten.

Kommunfullmäktige ska anta ett optionsavtal, vad är det?

- Ett optionsavtal är ett avtal som ger avtalstecknare en rätt att inom en bestämd tidsperiod köpa eller sälja något till ett förutbestämt pris, t.ex. värdepapper. Avtalet kan även vara utformat på så sätt att innehavaren måste köpa eller sälja något inom utsatt tid.

Vad betyder det beträffande Källörstomten?

- Optionsavtalet kommer att ägas av ett bolag som är särskilt bildat bolag för utveckling av Källörstomten. Bolaget ägs av Millimeter Arkitekter AB som ska komma att samägas med PEAB. Avtalet gäller till den 30/6 2016.

Varför ska försäljning ske genom optionsavtal?

- Östhammars kommun och bolaget kommer att inleda ett samarbete för att ta fram en ny detaljplan för Källörstomten. Den ska tillåta byggrätter för hotell och flerbostadshus i mindre skala, helst seniorbostäder som Bolaget också ska bygga.

Vad kommer att hända med societetshuset nu då?

- Först ska Länsstyrelsen besluta om huset ska byggnadsminnesförklaras eller inte. Bolaget måste ta hänsyn till svaret och efterleva det. Bygdegårdsföreningen i Östhammar utreder hur denna byggnads ska kunna nyttjas i framtiden. Om utredningen presenteras innan detaljplanearbetet avslutats kan Bygdegårdsföreningen efter överenskommelse med Bolaget få möjlighet att hyra byggnaden även om Länsstyrelsen inte anser att byggnaden bör byggnadsminnesförklaras.

Vad händer med det promenad- och cykelstråk som löper efter vattnet förbi Källörstomten?

- Utan att föregå den kommande planhandlingen har kommunen i samtliga tidigare styrdokument varit tydlig med att strandpromenaden ska vara tillgänglig för alla. Samtliga områden inom Sjöfront skall präglas av tillgänglighet, öppenhet och grönska.

Markanvisningsavtalet sträcker sig till den 30/6 2016, vad innebär det?

- Det innebär att Östhammars kommun fram till detta datum inte kan inleda förhandling, avseende den avtalade fastigheten, med annan part.

Text: Sirkka-Liisa Bergkvist

Publicerad
10 september 2013
Senast uppdaterad
12 maj 2016