Gå till innehållet
Gästrike vatten har fått tillbaka provsvaren som visar att vattentäkten inte har påverkats av oljeutsläppet.Under eftermiddagen återgå ordinarie försörjning av dricksvatten. För mer information se Gästrike Vattens hemsida

Nästbäst i landet

 Nästbäst i landet att vara i arbete två år efter avslutad gymnasieutbildning

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) genomför så kallade Öppna jämförelser bland annat med gymnasieskolor i fokus. Ur den sammanfattningen för år 2012 hittar vi Östhammars kommun på nästbästa plats bland landets 290 kommuner.

Placeringen bekräftar att 42,7 % av eleverna på gymnasieskolan etablerat sig på arbetsmarknaden två år efter avslutad gymnasieutbildning. Det viktade medelvärdet i riket ligger på 23,5 %.

-       Vi var i topp redan 2011 och det är glädjande att trenden håller i sig, säger kommunchef Peter Nyberg. Det innebär ett gott betyg till våra elever, gymnasieskolor och till näringslivet.

Undersökningen omfattar många fler indikatorer såsom genomsnittlig betygspoäng där vi ligger i mitten bland landets kommuner, liksom andel elever som uppnått grundläggande behörighet till universitet och högskola.

-       Vi ligger också i topp (19 plats) i andel elever som är etablerade på arbetsmarknaden eller studerar, två år efter avslutad gymnasieutbildning, säger Hans Oscarsson barn- och utbildningschef. 

-       Det vi kan bli bättre på är att fler elever ska uppnå full behörighet inom tre år till universitet och högskola, säger Irmeli Bellander, verksamhetschef på Gimo bruksgymnasium. Trenden är dock den motsatta, inte bara hos oss utan i hela landet, att fler elever behöver ett extra år för att slutföra sina studier. 

Publicerad
10 januari 2013
Senast uppdaterad
12 maj 2016